Innovatie

UMCG in prijzen met plan voor minder afval op operatiekamers

In operatiekamers wordt veel materiaal weggegooid, soms tot wel 27 kilogram per operatie. Een significant gedeelte daarvan is in veel gevallen niet eens gebruikt of nodig geweest. Dat moet en kan anders, vinden arts-onderzoeker Roos Bleckman en masterstudent geneeskunde en filosofie Lukas Radema. Met hun zogenoemde Afval-Akkoord willen ze het OK-afval in het UMCG met 50 procent verminderen.


Leestijd: 1 minuut

Met het plan wonnen ze in de GuptAward wedstrijd de prijs voor het meest innovatieve idee ter verduurzaming van de zorgsector uit de bus. Ze winnen daarmee 40 uur advies om hun Afval-Akkoord daadwerkelijk vorm te geven.

“Veel collega’s willen wel verduurzamen, maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken”, vertelt Bleckman. “Ze zijn vaak gewend aan oude afspraken en regels die werkwijzen voorschrijven die bijvoorbeeld achterhaald zijn en efficiënter kunnen.”

Samen met Schelto Kruijff (oncologisch chirurg), Annemarie Leliveld (uroloog) en Femke van der Zant (PhD- en geneeskundestudent) bedachten Bleckman en Radema een stappenplan dat daarop inspringt. Lukas: “Ons doel is om OK-assistenten en chirurgen met elkaar om tafel te laten zitten. Het stappenplan moet hen helpen om de hoofdpunten van verouderde operatieprotocollen te doorlopen, heroverwegen en zo te verduurzamen.”

Een eerste pilot in het UMCG bleek al snel en effectief afvalvermindering te realiseren. Met de prijs van GuptAward kunnen de twee het plan nu verder vorm gaan geven. Bleckman: “Superfijn dat we daar nu hulp bij krijgen, want we doen het allemaal ook maar gewoon naast ons werk. Het is ook best tijdrovend, het ontwikkelen van zo’n stappenplan. Nu kunnen we het plan zo maken dat hij straks echt kant-en-klaar is en teams in andere ziekenhuizen er ook mee aan de slag kunnen.”

Het Afval-Akkoord is naar verwachting na de zomer klaar is.