Innovatie

UMCG onderzoekt verbeterde behandeling acuut herseninfarct

Het UMCG gaat een omvangrijk Nederlands/Belgisch onderzoek leiden naar een nieuwe manier van behandelen van patiënten met een acuut herseninfarct. Hierbij wordt bij deze patiënten bij wie een stolsel uit de hersenslagader wordt verwijderd, gelijktijdig een stent geplaatst om een vernauwing in de halsslagader op te heffen.


Leestijd: 1 minuut

Voor het onderzoek, onder leiding van interventieneuroloog Maarten Uyttenboogaart van het UMCG, is 2,3 miljoen euro uitgetrokken. Aan het onderzoek doen 17 ziekenhuizen in Nederland en 9 ziekenhuizen in België aan mee en gaat vier jaar duren.

Bij patiënten met een acuut herseninfarct als gevolg van een afgesloten hersenslagader wordt zo snel mogelijk een stolsel uit de slagaders verwijderd. Als er sprake is van een vernauwing, en dat is bij een vijfde van de patiënten het geval, moeten ze binnen 1 a 2 weken weer geopereerd worden om de vernauwing op te lossen.

De wetenschappers gaan nu onderzoeken of het oplossen van de vernauwing met een stent ook al meteen tijdens de eerste operatie kan worden gedaan. Hieraan zitten grote voordelen voor de patiënt: het scheelt een extra operatie en bovendien wordt de oorzaak van het infarct direct aangepakt.

Het betreft een onderzoek dat 4 jaar gaat duren. Het onderzoek wordt uitgevoerd in 17 ziekenhuizen in Nederland en 9 ziekenhuizen in België. Het UMCG is het coördinerend centrum van deze studie, Maarten Uyttenboogaart is de hoofdonderzoeker. Naar verwachting zullen ongeveer 600 patiënten met een acuut herseninfarct in de studie worden opgenomen.