Innovatie

UMCG wil “artificial intelligence” (a.i.) meer inzetten in de zorg

Het UMCG heeft de eerste stappen gezet voor het gebruik van artifical intelligence (kunstmatige intelligentie) in de zorg. Volgens het ziekenhuis kan dat in de toekomst nog veel intensiever worden ingezet, maar zijn er nu wel belemmeringen.


Leestijd: 1 minuut

UMCG wil “artificial intelligence” (a.i.) meer inzetten in de zorg
UMCG wil “artificial intelligence” (a.i.) meer inzetten in de zorg

Een daarvan vormt gebrek aan kennis en de weerstand van zorgprofessionals tegen het gebruik er van in de praktijk. Daarom geeft het ziekenhuis steun aan een onderwijsproject, waar zorgmedewerkers informatie krijgen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van “artificial intelligence”.

Het gaat om het onderwijsproject AIProHealth (Praktische Artificial Intelligence (AI) voor zorgprofessionals), geleid door het Data Science Center in Health (DASH) van het UMCG.

Betere gezondheidszorg met AI

Dankzij het AIProHealth-project zullen grote aantallen Europese zorgprofessionals worden getraind om de angst voor AI te verminderen en de betrokkenheid van zorgprofessionals bij de inzet en implementatie van AI te vergroten.

Het doel van het AIProHealth-project is om een AI-leeromgeving te ontwikkelen met een online cursus en een fysieke cursus met als belangrijkste aspect een serious game. De online cursus zal een eerste inzicht geven in de vele aspecten van AI in de zorg, terwijl de fysieke cursus en een serious game zich richten op de daadwerkelijke implementatie van AI in de zorgpraktijk.

Voor meer informatie over AIProHealth: https://www.umcg.nl/nl/web/research/-/dash-project-aiprohealth