Innovatie

UMCG wil medische drones inzetten

Het UMCG wil in de toekomst medische drones gaan gebruiken voor het vervoer van bloedzakken, medicaties en bloedmonsters. Drones kunnen dit vervoer sneller, duurzamer en betrouwbaarder maken, zo stelt het UMCG. Het ziekenhuis gaat komende drie jaar onderzoek doen naar de mogelijkheden.


Leestijd: 1 minuut

UMCG wil medische drones inzetten
UMCG wil medische drones inzetten

Het ziekenhuis heeft zich daarom aangesloten bij het consortium van Medical Drone Service, een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health.

Volgens Martin Haar, manager van het Mobiel Medisch team van het UMCG, kan het gebruik van drones een positieve uitwerking hebben op de behandeling van patiënten: “Het kan ervoor zorgen dat patiënten poliklinisch of dichter bij huis te behandelen zijn doordat labresultaten sneller beschikbaar zijn of de uitwisseling met eerste lijn zorg efficiënter verloopt.”

En dat is niet het enige: “Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan de regionale samenwerking en het medische voorraadbeheer in het UMCG. En het draagt bij aan de duurzame doelstellingen van het UMCG doordat we hiermee minder CO2 uitstoten. Gedurende een periode van drie jaar gaan we onderzoeken welke concrete effecten haalbaar zijn,” aldus Haar.

Actieradius van 100 kilometer

De medische drone die het UMCG wil gebruiken heeft, in tegenstelling tot reguliere drones, niet voor rotoren maar een grote gele vleugel. Op een volle accu kan de drone een kleine 100 kilometer afleggen, met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur. Ondertussen kan het 3 kilo aan materiaal meenemen.

Drones zijn natuurlijk niet nieuw. Toch is het daadwerkelijke gebruik van een netwerk van medische drones anno 2023 nog niet haalbaar. Dit komt doordat de regelgeving omtrent professioneel gebruik van drones nog in de kinderschoenen staat en nog verder moet worden ontwikkeld. 

De komende periode zal dan ook door het UMCG worden gebruikt om de inzet van medische drones goed te onderzoeken en voor te bereiden. Andere zorgorganisaties zullen door het ziekenhuis worden opgeroepen om hierover mee te denken.