Innovatie

Onderzoek in UMCG Groningen naar liefdesverdriet door ‘Doctor Love’

In het UMCG is hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst betrokken bij een uniek onderzoek naar liefdesverdriet. Dat heeft hem de bijnaam ‘Doctor Love’  opgeleverd, zo meldt het UMCG op haar website. Een van de vragen was of mannen en vrouwen even veel liefdesverdriet hebben.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek in UMCG Groningen naar liefdesverdriet door ‘Doctor Love’
Onderzoek in UMCG Groningen naar liefdesverdriet door ‘Doctor Love’

Vrouwen en mannen hebben evenveel liefdesverdriet na een verbroken relatie, maar verwerken dat verschillend.

Studenten die onderzoek wilden doen naar verliefdheid brachten hem op het idee om liefdesverdriet te nemen als model voor langdurige stress. “Mensen met een relatie hebben in principe een gezond brein. Wanneer de relatie wordt verbroken, komen ze in een periode van stress. En niet zo’n klein beetje ook. Bij veel mensen zo duurt de verwerking van een verbroken relatie minimaal zes maanden. Dat was precies wat ik zocht.”

Eigenlijk was het onderzoek naar liefdesverdriet ‘bijvangst’ in zijn onderzoek in de hersenen naar chronische stress.

Ter Horst wil weten hoe een gezond brein verandert in een ziek brein onder invloed van stress. Daarvoor kijkt hij al jaren met neurobiologische methoden naar stress-gerelateerde veranderingen in de hersenen van ratten en muizen. Dat leverde mooie conclusies op, bijvoorbeeld dat mannelijke en vrouwelijke proefdieren verschillend reageren op blootstelling aan langdurige stress.  De hersenactiviteit bij mannetjes ratten gaat omhoog na chronische stress, maar bij vrouwtjes neemt deze juist af.

Hoe zou het zitten bij mensen? “Daarvoor zou ik mensen moeten blootstellen aan langdurige stress maar dat wil je niemand aandoen”, zegt Ter Horst.

Meer informatie:

http://www.umcg.nl/NL/UMCG/KennisInZicht