Innovatie

Van donker en bedompt naar licht, ruim en duurzaam: Feringa Building nu echt bijna klaar

Een groot en licht atrium, met daarboven een transparant luchtkussenplafond. Dat is eerste wat je ziet als je straks de nieuwe Feringa Building op de Zernike Campus binnenstapt. Het nieuwe onderkomen van de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen nadert zijn voltooiing, meldt de Groninger Ondernemers Courant. De komende maanden komen de puntjes op de i en in de loop van volgend jaar start de verhuizing.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

De Feringa Building is dan de plek voor baanbrekende wetenschap en toponderzoek op onder andere het gebied van nanotechnologie, astronomie en chemical engineering. Zo’n 1.400 studenten lopen er volgend jaar rond, en zo’n 850 medewerkers. Zo verricht ‘batterijboegbeeld’ en hoogleraar Materiaalchemie Moniek Tromp er dan baanbrekend onderzoek naar de batterij van de toekomst, gaat hoogleraar Polymer Science en Applied Chemistry Katja Loos er met haar team op zoek naar het beste, recyclebare en stevige biobased plastic en ook wordt het de werkplek van Nobelprijswinnaar Ben Feringa, naar wie het gebouw vernoemd is. Op de bouwplaats was hij afgelopen vier jaar geen onbekende. “Hij komt af en toe even kijken hoe de bouw vordert”, zo vertelt projectmanager Gerrit Leffering.

Toponderzoek vraagt om ‘onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse’, zoals Leffering het omschrijft. Het state-of-the-art-gebouw staat er vol mee. Sowieso vind je op elke verdieping uitgebreide en hypermoderne laboratoria. “De labs hebben bewust een plekje aan de noordkant van het gebouw. Op die manier hebben de onderzoekers en studenten het minste last van licht- en temperatuurschommelingen.” Plek om onderzoek te doen is er ook volop: in het gebouw is alleen al zo’n 3 kilometer aan laboratoriumtafels te vinden. Ook bijzonder, de twee cleanrooms op de begane grond. Leffering: “In deze ruimten met zeer hoge luchtzuiverheid doet de universiteit onder meer onderzoek op het gebied van lucht- en ruimtevaart, nanotechnologie en nanolithografie.”

Het contrast met het huidige onderkomen, het verderop gelegen Nijenborgh 4, kan bijna niet groter. Dit gebouw stamt nog uit de jaren ’60, en is gedateerd, donker en te klein. De Feringa Building daarentegen is hypermodern, licht, ruim, duurzaam én aardbevingsveilig. Illustratief is het transparante luchtkussendak, boven het atrium. Niet van glas, want dat is niet zo goed bestand tegen aardbevingen, maar bestaande uit vier lagen doorzichtig folie, met daarop gedrukte cirkels. Door de luchtdruk tussen de lagen te variëren, gaan de cirkels meer of minder over elkaar heen. “We kunnen spelen met lichtinval, met meer of minder schaduw en dus een aangenamer binnenklimaat.”

Foto | Jan Buwalda

Ook op het gebied van duurzaamheid en techniek blijft er weinig te wensen over: 900 vierkante meter zonnepanelen, LED-verlichting en de hele bovenste verdieping staat en hangt vol met technische installaties. Onder andere 21 grote luchtbehandelingskasten zorgen per uur voor 840.000 kubieke meter schone lucht. Daarnaast is de Feringa Building volledig aardgasloos en wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag.

Leffering wordt de laatste tijd steeds vaker aan de mouw getrokken: wanneer is toch eindelijk die verhuizing? “Medewerkers en studenten kunnen niet wachten het nieuwe onderkomen te betrekken. Het gebouw is bouwkundig inmiddels opgeleverd, maar we hebben echt nog wel een paar maanden nodig om de laatste hand te leggen aan de labs, faciliteiten, luchtbehandelingssystemen en datanetwerken. Vervolgens moet er nog getest worden.” Als die klus erop zit, kunnen de medewerkers en studenten vanaf maart volgend jaar gefaseerd verhuizen naar hun nieuwe onderkomen.

Jeroen de Lezenne Coulander van de afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten van de RUG en projectmanager Gerrit Leffering Foto | Jan Buwalda