Innovatie

Vernieuwd onderzoeksstation van de RUG op Schiermonnikoog geopend

De bijna 40 jaar oude ‘Herdershut’ van de Faculty of Science and Engineering (FSE) op Schiermonnikoog heeft plaatsgemaakt voor een modern en duurzaam gebouw met verbeterde faciliteiten. Vrijdag was de vanwege lockdowns uitgestelde feestelijke opening van het nieuwe onderzoeksstation dat vorig zomer is opgeleverd. De biologen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verrichten vanuit hier belangwekkend ecologisch veldonderzoek op Schiermonnikoog.


Leestijd: 1 minuut

Vernieuwd onderzoeksstation van de RUG op Schiermonnikoog geopend
Vernieuwd onderzoeksstation van de RUG op Schiermonnikoog geopend

De nieuwe Herdershut heeft een grotere onderwijsruimte, verbeterde ICT, twee moderne labs en betere slaap- en verblijfsfaciliteiten. Het gebouw is volledig gasloos en daarnaast zorgen zonnepanelen en duurzame warmteopwekkingen voor energiebesparing.

Klimaatverandering

"Het veldstation op Schiermonnikoog biedt unieke kansen voor ecologisch onderzoek, ook omdat het om lange termijn gaat", vertelt hoogleraar Ecologie Han Olff. "We proberen te begrijpen hoe planten en dieren zich langzaam aan hun leefomgeving aanpassen, onder andere onder invloed van lokale factoren, maar ook door klimaatverandering.” 

Voor de nieuwe generatie biologen is veldwerk kunnen doen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving onmisbaar, volgens Olff. "Door goed te leren observeren worden ze opgeleid om te helpen de grote problemen waar de wereld voor staat op te lossen, en dat zijn problemen die sterk raken aan de ecologie. Ons nieuwe en milieuvriendelijke gebouw heeft echt een goede uitstraling voor het soort onderzoek waar wij voor staan.” Een toekomstwens van de faculteit is om met het buitenterrein van het gebouw bezig te gaan en rt een soort mini-natuurreservaatje te maken. 

Ontwerp Herdershut

Het nieuwe onderzoeksstation (500m2) is een ontwerp van RUG-architect John Timmer en bestaat uit twee in elkaar geschoven bouwdelen met een houten afwerking. Het biedt dertien slaapvertrekken met 39 slaapplaatsen in totaal, een woonkamer, een keuken en goed sanitair voor een comfortabele en miva-toegankelijke verblijfslocatie. Een moderne onderwijsruimte en twee labruimten maken het gebouw geschikt voor onderzoekers en studenten van de RUG.