Innovatie

Vier tips om je bedrijf meteen te verduurzamen!

De lockdown is misschien wel het perfecte moment om je bedrijf te verduurzamen. Soms kan dat al heel makkelijk en snel. Groningen Werkt Slim geeft je vier tips, om een eerste stap te zetten!


Leestijd: 2 minuten

Vier tips om je bedrijf meteen te verduurzamen!
Vier tips om je bedrijf meteen te verduurzamen!

Groene ambities bij veel bedrijven
Maar liefst 98 procent van de bedrijven in Groningen vindt verduurzaming van de bedrijfsvoering belangrijk. En ook uit landelijk onderzoek van de ING blijkt dat, mede door de coronacrisis, veel bedrijven hier nu mee aan de slag gaan. Het is inmiddels ook wel duidelijk dat er geen tijd meer te verspillen is. De gevolgen van de veel te hoge CO2-uitstoot zijn steeds meer merkbaar. Bovendien kan het ondernemers geld opleveren door energiebesparing, goedkopere contracten en meer. Alle reden dus om deze tijd slim te benutten voor een duurzamere toekomst. 

Wat u nu zelf kunt doen
Hierbij geeft Groningen Werkt Slim je vier tips voor het verduurzamen van je bedrijf. Dat kan in kleine of grotere stappen, net wat bij uw situatie past. 

Tip 1: Check de website van RVO over subsidiemogelijkheden
Op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/miavamil/ondernemers ziet u een overzicht van verduurzamingstechnieken in de Energielijst en Milieulijst. U krijgt een totaalbeeld van milieuvriendelijke (MIAVamil) en/of energiebesparende (EIA) investeringen met fiscaal voordeel. 

Tip 2: Een avondje (over)stappen
Een avondje ‘overstappen’ geeft niet, eerlijk is eerlijk, dezelfde gezelligheid als een reguliere stapavond in de kroeg. Maar… het levert wél een grote bijdrage aan uw groene voornemens. In één avond kunt u meer impact maken dan u denkt. Door over te stappen op een groen energiecontract kunt u in veel gevallen de CO2-uitstoot met de helft verlagen. Een gratis berekening hiervoor kun u doen op www.co2thermometer.nl. Voor regionale groene energiecontracten kunt u bijvoorbeeld terecht bij https://energie.vanons.org/ of bij https://vandebron.nl.

Tip 3: Informeer naar financiering
Het treffen van maatregelen voor verduurzaming, toekomstbestendigheid en innovatie kunnen in sommige gevallen gefinancierd worden via Fonds Nieuwe Doen: https://www.fondsnieuwedoen.nl/. Ook banken steken steeds meer in op financiering van verduurzamen.

Tip 4: Onafhankelijk inzicht in energiebesparingsverplichtingen 
Welke verplichtingen gelden er voor bedrijven en hoe is daar aan te voldoen? Met de gratis online Regelhulp van RVO checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming (een bedrijf of instelling) zijn. Binnen 5 minuten weet u op hoofdlijnen wat uw energiebesparingsverplichtingen zijn, hoe u daar aan kunt voldoen en wat u kunt besparen: https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/wetcheckerenergiebesparing/

Gezond en duurzamer uit de lockdown
Met bovengenoemde tips bent u weer een stap verder. Natuurlijk willen we allemaal dat de lockdown snel voorbij is en dat we er gezond uitkomen. En liefst een tikkie duurzamer. Wilt u meer tips om uw bedrijf net wat duurzamer te krijgen? Kijk dan op www.groningenwerktslim.com en neem vrijblijvend contact op. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief en voor social media. Blijf op de hoogte en doe mee!