Innovatie

Vijf bibliotheken in Groningen krijgen telescoop in assortiment

Vijf bibliotheken in de provincie Groningen krijgen een leentelescoop in het assortiment. Het gaat om de Biblionet bibliotheken in Oldehove, Winsum, Uithuizen, Delfzijl en Appingedam. De uitleen is een initiatief van het programma Donkerte van de Wadden. De uitleen start op maandag 31 oktober.


Leestijd: 1 minuut

Vijf bibliotheken in Groningen krijgen telescoop in assortiment
Vijf bibliotheken in Groningen krijgen telescoop in assortiment

Maan en planeten

De telescoop is met een maximale vergroting van 140 keer zeer geschikt voor het ontdekken van de kraters op de Maan, de ring van Saturnus, en nog veel meer. Bij de telescoop hoort ook een ingenieuze app die de waarnemer gidst. Met de leentelescoop hoopt het programma de lokale burger voor de sterrenkunde te interesseren, en geniet de toerist van de sterrenhemel op plekken waar het nog kan, zoals langs de Waddenkust.

Donkerte van de Wadden

Vroeger kon je in de stad nog duizenden sterren aan de hemel zien, tegenwoordig is het nog maar een handjevol. In het Waddengebied kun je nog wel donkerte ervaren en de Melkweg aanschouwen. De Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging werken daarom samen aan het programma ‘Donkerte van de Wadden’.

Wandeling

In de week van 31 oktober is er iedere avond een sterrenkunde-wandeling met astronoom Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit. Deze starten om 19:00 uur en zijn maximaal twee kilometer lang. Start en finish is bij de bibliotheek, inschrijven gaat via de bibliotheek. Het schema is als volgt: 31 oktober in Delfzijl, 1 november in Uithuizen, 2 november in Appingedam, 3 november in Oldehove en 4 november in Winsum.

Biblionet Groningen

Stichting Biblionet Groningen is de overkoepelende organisatie achter 34 bibliotheken in de provincie Groningen. Ze dagen de inwoners uit om zich te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te raken en mee te doen in de samenleving.