Innovatie

Vijftien nieuwe buddy’s Kansrijk Groningen

Vijftien buddy’s van het project Kansrijk Groningen kregen gisteren, donderdag, hun certificaat van de Buddy Academie. De buddy’s hebben een intensief trainingsprogramma gevolgd om deelnemers te begeleiden die uit de armoede willen. “Doordat anderen groeien, blijf ik zelf ook groeien. Blijven leren, dat is zo mooi,” aldus buddy Esmeralda Bos.


Leestijd: 1 minuut

Vijftien nieuwe buddy’s Kansrijk Groningen
Vijftien nieuwe buddy’s Kansrijk Groningen

Kansrijk Groningen

Het project van Kansrijk Groningen helpt mensen die uit de Bijstand komen om financieel onafhankelijk te worden en de regie op hun leven terug te krijgen via opleidingen en/of werk. Zij werken onder begeleiding van een buddy aan eigen doelen vanuit de vraag ‘wat wil jij’?

Meer buddy’s nodig

In 2019 startte het project Kansrijk Oost in de wijken Beijum en Lewenborg als pilot voor minima-huishoudens. Dat kunnen mensen in de Bijstand zijn, maar ook zzp-ers, werkenden en jongeren. Sinds januari 2021 zijn ook in Selwerd en De Wijert zusterprojecten gestart, die het project op hun eigen manier invullen. Alle projecten werken samen onder de naam Kansrijk Groningen.

Door de uitbouw naar meer wijken zijn meer goed opgeleide buddy’s nodig. Elke buddy heeft naast een professionele achtergrond ook ervaring met leven in armoede en is opgeleid in de Buddy Academie. Initiatiefnemer Marloes de Bie zette de Buddy Academie op om de buddy’s goed gereedschap mee te geven bij het begeleiden van deelnemers.

Armoede

De gemeente Groningen staat in de top vijf van armste gemeentes in Nederland. Kansrijk Groningen gaat deze armoede te lijf vanuit de missie Van moet naar moed. De buddy’s van Kansrijk Groningen ondersteunen deelnemers, zo intensief en zo lang als nodig is. Ze leveren maatwerk, afgestemd op de wensen van de deelnemer. Buddy’s werken nauw samen met WIJ-teams, Werk & Inkomen en GKB, als het gaat om dingen anders te doen. Daarnaast werken ze ook samen met allerlei partijen in de wijken.

Uit onderzoek blijkt naar de aanpak van Kansrijk Groningen dat de stress bij deelnemers afneemt, dat hun welbevinden toeneemt, dat de eigen regie terugkomt en dat het effectief is om steeds dezelfde buddy te hebben.