Innovatie

Voetgangers in Zuidhorn wekken zelf energie op dankzij tegels Stationsplein

Lekker wandelen, of lopen naar de trein: dat geeft in Zuidhorn een extra prettig gevoel. Want wandelaars wekken er zelf energie wanneer zij lopen over bijzondere tegels. Deze liggen in een proeftuin, mede aangelegd op initiatief van hoogleraren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat meldt de website Northern Knowledge.


Leestijd: 1 minuut

Voetgangers in Zuidhorn wekken zelf energie op dankzij tegels Stationsplein
Voetgangers in Zuidhorn wekken zelf energie op dankzij tegels Stationsplein

De Rijksuniversiteit Groningen heeft op het Stationsplein in Zuidhorn een ‘piëzo-proeftuin’ geopend. Als voorbijgangers over de speciale stoeptegels lopen, wekken deze uit de trillingen elektriciteit op.

In het stationsgebied liggen sinds kort de tegels die onder invloed van druk, door er bijvoorbeeld op te gaan staan, een elektrische spanning produceren. Tegelijkertijd kunnen de "piëzo-tegels" ook als sensor worden gebruikt.

Twaalf hoogleraren en dertig onderzoekers van de RUG gaan zich bezighouden met de proeftuin, die financieel gesteund wordt door de gemeente Westerkwartier.

Naast de tegels wordt de proeftuin ook gebruikt om onderzoek te doen naar computersystemen die geïnspireerd zijn op onze hersenen. Doel hiervan is om computers te ontwikkelen die een stuk minder energie verbruiken dan huidige computers.

Meer informatie ook via:  Rijksuniversiteit GroningenCogniGron

Northern Knowledge

Northern Knowledge – een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Hanzehogeschool Groningen – laat zien hoe en waar kennis van de aangesloten instituten van meerwaarde is voor Noord-Nederland en voor de maatschappij in brede zin

Piëzotechniek
Piëzotechniek