Fotografen worden gecontroleerd op streekeigenheid en kwaliteit. Een fotograaf moet bijvoorbeeld wonen en werken in de Waddenregio en een aanzienlijk deel van zijn fotografie besteden aan het Waddengebied. Ook moet het gaan om een vakfotograaf die lid is van één of meer beroepsverenigingen voor fotografie. Meindert van Dijk uit Sexbierum, Geertjan Plooijer uit Oude Bildtzijl, Ellen Floris uit Sint Annaparochie en Pieter de Vries uit Den Burg (Texel) zijn onlangs voor hun kunstzinnige expressies beloond met Waddengoud.
Als enige van de vier is Pieter de Vries luchtfotograaf. “Door te fotograferen vanuit een ander perspectief ga je anders aankijken tegen ons mooie Waddengebied. Je ziet weidse ruimtes, bijzondere vormen en contrasterende kleuren die je nooit van de grond kan waarnemen. Het levert prachtige foto’s op van onder andere eilanden, zandbanken, eenzame en verlaten vuurtorens en bijzondere vormen van transport. ”, vertelt Pieter de Vries.
Via de certificering van diensten in het Waddengebied met het streekkeurmerk Waddengoud wil de Stichting Waddengroep een brede duurzame economische ontwikkeling van deze regio bewerkstelligen. Door een divers palet aan ‘Waddendiensten’ onder Waddengoud te brengen en deze te promoten moeten zowel toerist als bewoner de schoonheid gaan inzien van dit unieke stuk Nederland. Op die manier komen niet alleen de mogelijkheden van de eilanden, maar ook die van de kustgebieden van de Waddenzee meer voor het voetlicht te staan. “Fotografie kan hierin een belangrijke rol spelen, omdat hiermee de emoties van het Wad in al haar facetten overgebracht kunnen worden op de gebruiker van dit gebied. Daarnaast zie je steeds meer Waddengoud gecertificeerde bedrijven samenwerken middels het aanbieden van arrangementen. Dit werkt alleen maar versterkend voor de promotie van het gebied en haar ongekende mogelijkheden”, aldus Mark de Waard van Stichting Waddengroep.