Innovatie

Warmtenet "ook haalbaar voor Lewenborg"

“Wanneer een plan om water van waterstoffabrieken, datacenters en andere bedrijven uit de Eemshaven via een leiding naar Groningen te transporteren doorgaat, is een warmtenet voor de bewoners van heel Lewenborg haalbaar en betaalbaar”. Dat is de conclusie van een onderzoek naar een warmtenet voor Lewenborg. In het noorden van Groningen is al een warmtenet, maar uit een onderzoek blijkt dat zo'n net ook voor Lewenborg haalbaar is.


Leestijd: 1 minuut

Warmtenet  "ook haalbaar voor Lewenborg"
Warmtenet "ook haalbaar voor Lewenborg"

Deze week, op 6 september, presenteerde GroeneWarmte, de onderzoeksresultaten voor een duurzaam en betaalbare warmtevoorziening van de wijk. Wethouder Philip Broeksma van o.a. Energietransitie kreeg het rapport van de voorzitter van Lewenborg Energie overhandigd.

De vereniging Lewenborg Energie wil zich Inzetten om dit verder met GroeneWarmte uit te werken en hier de aandacht op te vestigen. De leden willen met de bewoners in gesprek, want alternatieven voor gas zijn interessant, mits we kunnen kiezen voor een energievoorziening waar de wijk en de bewoners zelf zeggenschap over hebben.

Wethouder Broeksma zegde toe om Lewenborg te steunen om in 2030 helemaal duurzaam en beter betaalbare warmte voor de wijk mogelijk te maken.

Het rapport “Haalbaarheidsstudie Duurzame Warmte Lewenborg” is vanaf 6 september te downloaden vanaf de site van Lewenborg Energie: https://www.lewenborgenergie.nl. De vereniging werkt op 6 oktober mee aan een door de gemeente te organiseren duurzaamheidsmarkt met o.a. gratis energiecoaches en tips voor de meest effectieve isolatie- en  verduurzamingsmaatregelen.

Foto boven: Wethouder Philip Broeksma ontvangt het onderzoeksrapport uit handen van Sjak Rijploeg (Foto: Inge Linthout)