Innovatie

Watertoren in Groningen wordt cultureel en zakelijk centrum

Watertoren Noord aan de Noorderbinnensingel krijgt een nieuwe bestemming. De toren wordt aangepast, met behoud van de karakteristieke industriële uitstraling, zodat het kan functioneren als een multifunctioneel cultureel en zakelijk centrum. Op de begane grond komt een entree met voorzieningen, in de stalen waterkuip een amfitheatervormige zaal en boven het watervat een ontvangstruimte. Een lift maakt de toren voor iedereen toegankelijk.De watertoren is sinds 1977 buiten gebruik. De eigenaar, de gemeente Groningen, is al sinds een


Leestijd: 1 minuut

renovatie eind jaren tachtig van de vorige eeuw op zoek naar een nieuwe bestemming. Monumenten wethouder Frank de Vries: ‘Het is een lange weg geweest, maar ik ben verheugd dat we de toren nu een nieuwe toekomst kunnen bieden. We verkopen de toren aan het Groninger Monumenten Fonds die op basis van een plan van architect Luc Veeger een prachtige invulling gemaakt heeft voor een multifunctioneel gebruik van de toren. Dit wordt echt een glimmende parel van de stad. Prachtig gelegen in het Ebbingekwartier. Ik ben er trots op dat het eindelijk zover is.’

Onder de noemer ‘De Bovenkamer van Groningen’ wordt de toren gepositioneerd als een bijzondere plek waar bijzondere dingen ontstaan. Waar creativiteit tot ongekende hoogte kan stijgen, er onverwachte vergezichten zijn en waar je kunt brainstormen op niveau. De verbinding met de creatieve sector van het Ebbingekwartier wordt gemaakt en nieuwe culturele invullingen worden mogelijk gemaakt.

Na het verkrijgen van de benodigde financiering zorgt het Groninger Monumenten Fonds (GMF) ervoor dat het achterstallige onderhoud van de toren wordt verholpen, de restauratie en herbestemming gerealiseerd wordt. De planning is dat de werkzaamheden in 2012 zijn voltooid. De stichting Bijzondere Locaties Groningen gaat de watertoren exploiteren en de administratie en beheer komt onder de hoede van de stichting Oude Groninger Kerken, de zusterorganisatie en grote broer van GMF.

Om de ontwikkelingen mogelijk te maken verkoopt de gemeente de watertoren voor het symbolische bedrag van 1 euro aan het Groninger Monumenten Fonds. De totale kosten om de toren te revitaliseren bedragen 3,5 miljoen euro. Dit bedrag moet opgebracht worden door bijdragen en subsidies van de gemeente Groningen, provincie Groningen, rijksoverheid en het Groninger Monumenten Fonds. De subsidieaanvragen worden dit jaar ingediend. Het college van B&W van Groningen heeft een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd.