Innovatie

Wereldprimeur voor Eelde: vliegtuigen krijgen stroom door waterstof in plaats van diesel

Een wereldprimeur voor Groningen Airport Eelde. Vliegtuigen aan de grond krijgen daar stroom geleverd van een aggregaat dat op waterstof werkt. Normaal gesproken werken deze zogenoemde Ground Power Units (GPU’s) op diesel maar het aggregaat van Airport Eelde is de eerste ter wereld dat op waterstof draait, schrijft Economie Groningen.


Leestijd: 1 minuut

“De GPU op waterstof is een belangrijke ontwikkeling, en een goede stap in de richting van GAE’s duurzame toekomst: de ambitie is om in 2030 de duurzaamste luchthaven van Europa te zijn op het gebied van waterstof”, aldus het vliegveld in een verklaring.

Initiatiefnemer Groningen Airport Eelde (GAE) werkte nauw samen met New Energy Coalition, Provincie Drenthe, KLM Equipment Services, HyTrEc2, de Rijksuniversiteit Groningen, en Holthausen Clean Technologies om de GPU op waterstof te realiseren. Holthausen heeft een groot aandeel gehad in het ombouwen van de diesel-GPU naar waterstof-GPU.

Uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn GPU’s verantwoordelijk voor 10 procent van de totale luchtvaartemissies. Waterstof-GPU’s hebben een aanzienlijk lagere milieubelasting dan de aggregaten op diesel.

Nu de GPU is gerealiseerd wordt het certificeringsproces gestart, zodat deze zo snel mogelijk ingezet kan worden tijdens de grondafhandeling van vliegtuigen op de noordelijke luchthaven.

De GPU werd donderdag onthuld in het bijzijn van zo’n 140 gasten van de Zomerborrel.