Innovatie

Wie heeft het lekkerste product van Nederland? Maandag proeven in Haren

Is het de paprikajam van Tas-Toe Ambachtelijk of het Knijpfruit van Volsmaakt die u het water in de mond doen lopen? Worden uw smaakpapillen vol geraakt door het Rembrandt appelsap van Fruitteeltbedrijf Ben de Sonnaville? Loopt u warm voor de biologische volle kwart van Waddenmax uit Hornhuizen of gaat u helemaal voor de Stroese Dame van Geitenboerderij De Groote Stroe, de Friese geitenkaas van De Molkerei uit St. Annaparochie of de terrien van tong van Erve Elferman? U kunt deze pure, eerlijke producten van Nederlandse bodem allemaal proeven op maandag 25 oktober in Haren, aan de Rijksstraatweg tegenover de NH Kerk van 10.00 tot 15.00 uur.


Leestijd: 1 minuut

Deze heerlijkheden uit Noord en Oost Nederland strijden met nog 17 andere smaakvolle producten uit Nederland om de titel ‘Smaakvol 2010’, dé sterrenstatus voor het lekkerste product van Nederlandse bodem. Het winkelend publiek in Haren krijgt de gelegenheid de acht producten uit Noord en Oost Nederland te proeven en te stemmen op hun favoriet. Bovendien kan iedereen actief meedoen aan het smaakdebat op www.foodlog.nl en via Twitter, waar smaakspecialisten, producenten en consumenten hun mening kunnen geven over authentiek, echt en bijzondere eten.

Lekkerste producten
Vaak wordt gezegd dat er in Nederland weinig echt lekkere producten worden gemaakt, maar daar denken de organisatoren Syntens, de Taskforce Multifunctionele Landbouw en Foodlog.nl heel anders over. Zij willen juiste de lekkerste regionale producten voor het voetlicht brengen en organiseren daarom de landelijke wedstrijd voor ondernemers met een lekker product van eigen bodem. Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt, dit jaar onder het thema ‘de smaak van NL’. De lekkerste producten strijden op 30 november in Den Bosch om de ultieme smaakerkenning. Met uiteindelijk twee winnaars: de Smaakvol2010, dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet.

Met een bite
De Smaakvol2009 werd vorig jaar in de wacht gesleept door Grunschnabel Ice Laboratories uit Alkmaar. Toen koos Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle het ‘ijs met een bite’ als favoriet en zette het op zijn kaart voor mensen met een lactosevrij dieet. De Publieksprijs werd uitgereikt aan Kaasmakerij Uitentuis voor hun Noordhollandse Messeklever, een jonge kaas van koemelk, bereid volgens een ‘vergeten’ recept. Meer informatie over de producten, de andere ondernemers, de proefdagen in het hele land en prachtige foto’s vindt u op

www.syntens.nl/desmaakvanNL.