Innovatie

Zestig Groninger organisaties collecteren voor cultuur

Zestig Groningse culturele organisaties doen mee aan de jaarlijkse collecteeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, van 28 mei tot en met 5 juni. Deze actie, voorheen bekend als de Anjeractie, wordt al sinds 1946 georganiseerd en is daarmee de oudste nog bestaande collecte van Nederland.


Leestijd: 1 minuut

De collecte is voor de tweede keer online, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst is voor de organisaties die actief collecteren.

In Groningen doen vooral culturele organisaties mee, zoals Muziekvereniging Boreas Usquert, Loppersum’s Harmonie, Muziekvereniging Adorp en Stichting Haydn Jeugd Strijkorkest. Ook andere organisaties zetten zich de komende actieweek in, waaronder Stichting Dorpshuis Oostwold, Stichting Voedselbos te Glimmen en Stichting Waddenlicht.

De netto-opbrengst van de landelijke actie ontvangen de deelnemende organisaties deze zomer via het Prins Bernhard Cultuurfonds. Organisaties kunnen het goed gebruiken en besteden dit bijvoorbeeld aan de aankoop van nieuwe instrumenten of uniformen, het opleiden van jeugdleden en aan een grote voorstelling ná corona. Met deze actie krijgen de lokale Groninger cultuur- en natuurverenigingen een enorme boost. Dit versterkt de gemeenschapszin, zo zegt het Fonds. 

Elk jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto opbrengst weer teruggeeft aan de organisaties die actievoeren.