Innovatie

Zonnepanelen op je parkeerterrein? Check of het kan (en wat het kost!) met de online tool ‘Park the Sun’

Groningen Werkt Slim biedt in samenwerking met de gemeente Groningen ondernemers en instellingen de mogelijkheid om via een slimme tool te weten te komen of het eigen parkeerterrein geschikt is om zonnepanelen op te zetten: Park the Sun. En dat is niet zonder reden: het plaatsen van zonnepanelen op parkeerterreinen wordt steeds populairder. Deze zogenaamde ‘solar carports’ worden met of zonder laadpalen voor elektrische auto’s geïnstalleerd. De online tool ‘Park the Sun’ zorgt voor inzicht in mogelijkheden en het kostenplaatje.


Leestijd: 1 minuut

Zonnepanelen op je parkeerterrein? Check of het kan (en wat het kost!) met de online tool ‘Park the Sun’
Zonnepanelen op je parkeerterrein? Check of het kan (en wat het kost!) met de online tool ‘Park the Sun’

Landelijke trend slaat over naar het Noorden

Bedrijven en investeerders in het Noorden kijken met toenemende belangstelling naar de groene kansen vanuit ondernemerskansen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook in de Regionale Energie Strategieën (RES) is veel belangstelling voor zonne-energie, bleek vorige week. Het benutten van ‘solar carports’ op parkeerterreinen draagt bij aan het opwekken van duurzame energie. In Noord-Nederland is een stap gezet op het parkeerterrein bij het ziekenhuis in Drachten en op P + R terrein Reitdiep in Groningen. Philip Broeksma, wethouder energietransitie van de gemeente: “In 2035 komt 60% van onze benodigde elektriciteit uit lokale zonnepanelen. Daar hebben we minstens 2 miljoen zonnepanelen voor nodig. Een aanzienlijk deel wordt opgewekt uit energie op daken van gebouwen. Innovaties als solar carports dragen ook bij aan deze ambitie.”

Nieuwe tool Park the Sun

Voor geïnteresseerden in de gemeente Groningen die willen investeren in zonne-energie op parkeerterreinen is door een aantal overheidsorganen, waaronder de gemeente Groningen, een gratis tool ontwikkeld in samenwerking met bureau Sobolt. In één oogopslag is te zien welke van de maar liefst 560 beoordeelde parkeerplekken geschikt is voor solar carports. Ook is de investering en de terugverdientijd inzichtelijk. Deze informatie staat op www.parkthesun.com. Energieleveranciers staan in de rij om deze duurzame optie met bedrijven te realiseren en zijn in gesprek over mogelijkheden. 

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Voor het installeren van zonnepanelen zijn overheidssubsidies beschikbaar. Welke subsidie van toepassing is, is onder meer afhankelijk van het stroomverbruik. Voor kleinverbruikers zijn er andere subsidies dan voor midden- en grootverbruikers. Fonds Nieuwe Doen maar ook banken kunnen bijdragen via aantrekkelijke leningen. Alle informatie over zonnepanelen, solar carports, financieringsmogelijkheden en andere duurzaamheidsmogelijkheden is te vinden op www.groningenwerktslim.com

Foto: Sobolt

https://youtu.be/W9dd558mtUA
Kom in zomerse sferen en benut de zon volop!