Innovatie

Zonneweide Glimmen hoopt in maart al stroom te kunnen leveren

Inwoners van Glimmen, Haren en omliggende gebieden kunnen al vanaf maart 2021 stroom betrekken van zonnepanelen van een nieuwe zonneweide in Glimmen.


Leestijd: 1 minuut

Zonneweide Glimmen hoopt in maart al stroom te kunnen leveren
Zonneweide Glimmen hoopt in maart al stroom te kunnen leveren

Dat is te danken aan het initiatief en doorzettingsvermogen van de Energie Coöperatie Zonneweide Glimmen. Deze werd dit jaar, in 2020 opgericht en wordt bestuurd door vrijwilligers. Doel van de coöperatie is eenvoudig, namelijk het stimuleren en produceren van lokale en/of regionale duurzame initiatieven. De coöperatie heeft daarbij geen winstoogmerk, maar gebruikt de opbrengsten om bij te dragen aan de leefbaarheid in de omgeving van de dorpen Glimmen en Haren.

De initiatiefnemers willen bijdragen aan het verduurzamen van het energieverbruik door het realiseren van lokale duurzame energieprojecten en het stimuleren van energiebesparing. Dit alles met een 1ste project van maximaal 4.800 zonnepanelen in een zonneweide.

Na een intensieve selectieprocedure, gevolgd door contractonderhandelingen is het gelukt een leverancier voor de zonneweide Glimmen te vinden. ENGIE Services Noord B.V. uit Roden gaat het project realiseren en gedurende minimaal 5 jaar het onderhoud plegen aan de installaties.

ENGIE had een scherpe offerte neergelegd (die past binnen de begroting) en heeft ruime ervaring met vergelijkbare projecten in het Noorden. Afgelopen vrijdag 23 oktober werden de handtekeningen geplaatst onder het contract. Volgens de planning zal de zonneweide vanaf maart 2021 stroom gaan leveren.