Er zijn bijna 13.000 openstaande vacatures in de arbeidsmarktregio Groningen. Er zijn niet genoeg mensen beschikbaar om de vraag naar personeel bij te houden. Ook in sectoren met grote maatschappelijke opgaven, zoals de zorg, het onderwijs of de technieksector, bestaan grote tekorten.
Tegelijkertijd is het aandeel werkenden in de arbeidsmarktregio Groningen al 70,9%, oftewel 401.000 mensen zijn aan het werk. Dat blijkt uit de publicatie Regio in Beeld, de jaarlijkse arbeidsmarktrapportage van UWV. Er zijn andere oplossingen nodig om het werk toch gedaan te krijgen, zoals het werk anders organiseren.
Het aantal openstaande vacatures is de laatste jaren hard gegroeid: “Ook in de arbeidsmarktregio Groningen waren niet genoeg mensen beschikbaar om de vraag naar personeel bij te houden. In veel beroepen is er nog steeds een krappe arbeidsmarkt. Denk aan monteurs en installateurs die de energietransitie vorm moeten geven, leerkrachten basisonderwijs en vakdocenten techniek, ICT data- en securityspecialisten en verpleegkundigen en verzorgenden.”, zo meldt het UWV.
Sectoren met een grote personeelsvraag
De krapte op de Groninger arbeidsmarkt blijft door de jaren heen nog altijd bestaan. Personeel in sectoren met maatschappelijke opgaven, zoals de zorg, het onderwijs, ICT en techniek blijft schaars. Ook als de economie niet of minder groeit.
Aandeel werkenden sterk gestegen
Onze arbeidsparticipatie behoort tot de hoogste van Europa. De arbeidsparticipatie steeg landelijk van 69,1% in 2018 naar 73,1% in 2023. In de arbeidsmarktregio Groningen steeg de arbeidsparticipatie naar 70,9% in 2023. Tegelijkertijd zijn er nog altijd mensen die willen werken, maar dat nu nog niet doen. Daarom willen we meer mensen laten meedoen. Daarnaast zijn er andere oplossingen nodig om het werk gedaan te krijgen.
Werk anders organiseren
Veel werkgevers kampen met personeelstekorten. Er is veel werk te doen, maar er is vaak te weinig personeel. Door het werk anders te organiseren kan het werk alsnog worden gedaan, zonder nieuw personeel te werven. Dit kan bijvoorbeeld door:
• Het inzetten van technologie.
• Het efficiënter inrichten van het werkproces.
• Het aanbieden van scholing.
• Het creëren van combinatiebanen.
• Te kijken of medewerkers meer uren kunnen of willen werken.
Ook het ‘binden en boeien’ van personeel is belangrijk om de arbeidsproductiviteit op niveau te houden. Tevreden werknemers zijn goede ambassadeurs voor de organisatie. Het binden en boeien van werknemers kan bijvoorbeeld door aandacht te geven aan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, en het bieden van carrièreperspectief.
(Foto: UWV Groningen).