Dit jaar werkten zes horecazaken en zes producenten samen aan het presenteren en combineren van regionale producten en gerechten, variërend van wild en scharrelvlees tot Groninger spelt, aardappelen, risotto, brood, bierbostel en eieren. Zo werkte Pernikkel samen met Luuks Brood, The Market Hotel met Van Zwol en Dokjard met Mulder Pot en Harms Heerlijck.
De Groene Keuze maakt de volledige route van boer tot bord inzichtelijk. Met video’s, interviews en praktijkvoorbeelden laat het project zien hoe inspirerend en haalbaar duurzame samenwerkingen in de regionale korte keten kunnen zijn.
Toenemende vraag naar regionale producten
Uit gesprekken met horecaondernemers en producenten blijkt dat de vraag naar regionale producten blijft toenemen, zo meldt de stichting. Ook de behoefte aan goede informatie hierover groeit. De Groene Keuze speelt hierop in door verbindingen te leggen, praktische handvatten te bieden voor regionale inkoop en de zichtbaarheid van lokale producenten te versterken. Hiermee stimuleert het project dat regionale en duurzame gerechten vaker op menukaarten verschijnen.
Daarnaast ontwikkelde ESNN een digitale Groene Keuze knop op Horecagroningen.nl. Hiermee kunnen gasten eenvoudig zien welke restaurants bijdragen aan een duurzamere en meer regionale voedselketen. Op de pagina staan verhalen, video’s, gerechten en contactgegevens. In 2026 wordt deze functionaliteit verder uitgebreid.
Het project wordt ondersteund door Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Stichting Waddengroep, Groener Groningen, Oogst van Groningen, Boer en Chef, GIPPI Wereld, Horecagroningen, Noorderpoort en vele betrokken ondernemers. Deze brede samenwerking vormt een stevig fundament voor verdere versterking van de regionale voedselketen.
Vooruitblik op 2026 en 2027
De ambitie voor de komende jaren is duidelijk. De Groene Keuze moet doorgroeien tot een structureel programma binnen de provincie Groningen. Met meer deelnemers, meer inspiratie, meer verhalen en de inzet van distributiepartners voor lokaal voedsel wil ESNN een blijvende impuls geven aan duurzame regionale voedselketens.




