Nieuws

FARC prijst oud-Groninger studente Tanja Nijmeijer


Leestijd: 1 minuut

Zij kan bovendien mooi zingen in verschillende talen, meldde de website. Alexandra wordt door de schrijver als een voorbeeld voor alle strijdende, proletarische vrouwen in de gelederen voor het voetlicht gezet.

De FARC-website lijkt meteen af te willen rekenen met geruchten dat de Nederlandse anderhalf jaar geleden zou zijn omgekomen of dat ze in ongenade is gevallen. Dagboekaantekeningen van Alexandra zijn in 2007 in handen van het Colombiaanse leger gevallen en bevatten wat kritiek op FARC-commandanten. De website van de FARC erkent dat het leger Alexandra’s aantekeningen heeft buitgemaakt, maar die zijn ,,vervolgens vergiftigd om als propaganda tegen de FARC te dienen”.

Nijmeijer sloot zich naar verluidt in 2002 bij de FARC aan. De beweging houdt zich sinds de jaren tachtig vooral bezig met drugssmokkel, ontvoeringen en terreur. Nijmeijer zou in het zuidoosten van Colombia in de entourage van FARC-commandant Víctor Julio Suárez Rojas, alias Mono Jojoy, actief zijn. De schrijver stelde dat ze ook liefkozend Holanda wordt genoemd en roemde haar optreden tijdens vijandelijkheden in maart.