Er lagen als vanouds twintig sfeervol verlichte historische schepen in de A. Daarnaast was de kunstroute terug van weggeweest en was er een zeer divers programma op de schepen, in Museum aan de A, de Akerk en bij Museumcafé het Pomphuis.
In vijftig sfeervolle houten chalets op de kades met eeuwenoude pakhuizen waren allerlei producten te koop. Er was een divers muziek-, theater- en poëzieprogramma, samen met de inhoudelijke lezingen en creatieve workshops waren er meer dan honderd activiteiten waar gezinnen, vrienden, internationals, toeristen, stadjers en studenten op af kwamen.
Historische buurt
Het jaarlijkse festival, dat dit jaar voor de zestiende keer werd georganiseerd, sluit aan bij de geschiedenis van de historische buurt rondom de A, van oudsher de levensader voor de stad. De A zorgde voor goederen én invloeden van buiten de stad, net als nieuwe ideeën en andere culturen.
‘Kapitein’ Harrie zwaait af
Zondagmiddag nam Harrie de Vries, ‘kapitein’ van het festival, op de A onder grote belangstelling afscheid als projectleider van ‘zijn’ WinterWelVaart. Vorig jaar nam hij het besluit om na zeven jaar projectleiding te stoppen.
De Vries begon in het eerste jaar van het winterfestival als cateraar. Na vier jaar kwam hij in het projectteam. De laatste zeven jaar had hij de rol van ‘kapitein’. Vorig jaar nam De Vries het besluit: “2023 wordt echt mijn laatste jaar”.
Varend over de A op museumschip de Emma werd De Vries zondagmiddag verrast door alle schippers. Onder luid getoeter en applaus bedankten ze Harrie voor zijn tomeloze inzet. “Niet normaal, dit vergeet ik echt nooit meer!” was zijn reactie.
Het bestuur van het festival gaat de komende tijd op zoek naar een opvolger voor De Vries.
WinterWelVaart is een initiatief van Museum aan de A, Vereniging Historische Zeilvaart Groningen en Buurtvereniging A-Kwartier.