Nieuws

39.000 woningeigenaren doen voorinschrijving extra vergoeding bevingsschade

39.000 woningeigenaren uit Groningen en Drenthe hebben een voorinschrijving gedaan voor de Aanvullende vaste vergoeding (Avv) van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Dat is een extra vaste vergoeding voor aardbevingsschade. De voorinschrijving werd zondag gesloten.


Leestijd: 1 minuut

De Avv is bedoeld voor eigenaren van een gebouw waarvoor tot nu toe minder dan €10.000 vergoeding voor fysieke schade is uitgekeerd. In totaal zijn er 110.000 mensen die mogelijk recht hebben op de vergoeding. Daarvan hebben zich nu dus 39.000 aangemeld, van wie nog zo’n 10.000 in de laatste anderhalve week. In november krijgen de eerste voorinschrijvers bericht dat zij de aanvullende vergoeding kunnen aanvragen.

Zodra de afhandeling van de eerste groep van zo’n 200 op gang is, kunnen de volgende voorinschrijvers een aanvraag doen. Het IMG begint in de gemeenten waar de impact van de aardbevingen het grootst is. Op den duur wil het instituut 500 tot 1000 aanvragen per week afhandelen.

Door het grote aantal extra voorinschrijvingen in de laatste weken duurt de afhandeling van de voorinschrijvingen waarschijnlijk tot eind 2025. Pas daarna wordt opnieuw de mogelijkheid geboden om Avv aan te vragen voor de mensen die dat nog niet hebben gedaan. Naar verwachting wordt dit in 2026.