Nieuws

5 jaar Forum: van ‘luchtfietserij’ naar 2,5 miljoen bezoekers

Feest bij het Forum, dat in november van dit jaar alweer 5 jaar bestaat. Het jubileum vraagt om een terugblik én een blik vooruit. “Dit jaar komen we uit op 2,5 miljoen bezoekers. Dat leek ooit ondenkbaar, luchtfietserij.”


Leestijd: 3 minuten

Directeur Dirk Nijdam. Foto: Ewoud Rooks
Directeur Dirk Nijdam. Foto: Ewoud Rooks

Onderstaand artikel verscheen eerder in de Groninger Ondernemers Courant.

5 jaar Forum. Surrealistisch bijna, vindt directeur Dirk Nijdam. “Voor mij voelt het soms alsof we nog middenin het proces zitten. Maar dan realiseer ik me weer: er is al een hele generatie studenten voor wie het Forum er altijd is geweest.”

Even een korte throw back naar 2019. Jaren later dan gepland, fors duurder dan begroot, gingen vrijdag de 29e november van dat jaar eindelijk de deuren open. Nieuwsgierige bezoekers stonden rijen dik voor de deur. “Niemand wist wat te verwachten. Wij ook niet. Ik kan me nog herinneren dat ik in de week voor de opening een interview had met het Dagblad van het Noorden. Op hoeveel bezoekers we het eerste jaar rekenen? 1,5 miljoen, antwoordde ik. De ene na de andere ingezonden brief volgde. Totale luchtfietserij, idioterie, vond men het.”

En dit jaar dus 2,5 miljoen bezoekers. Bizar veel, vindt Nijdam. “Maar kijk om je heen: er is altijd reuring. Veel mensen denken wel dat het voornamelijk studenten zijn die het Forum weten te vinden, maar niets is minder waar. ’s Zomers is het hier net zo goed hartstikke druk. Met toeristen, Stadjers, en ja inderdaad, ook met studenten. Maar dan met hun ouders.”

Het Forum heeft in de afgelopen vijf jaar flink wat moeten doorstaan. De deuren waren nog maar een paar maanden open en de pandemie brak uit, met de ene na de andere lockdown. “Eigenlijk is dit pas ons tweede normale jaar”, zegt Nijdam. En ook die waren niet helemaal ‘normaal’: door de oorlog in Oekraïne stegen de energiekosten de pan uit. Gevolg: de energierekening ging vorig jaar van 4 ton naar 1,2 miljoen.

Jaarlijks krijgt Forum Groningen – waar ook de wijkbibliotheken onder vallen – 10 miljoen euro subsidie. “Voor de rest moeten we zelf onze broek ophouden”, zegt Nijdam. Dat komt erop neer dat het Forum elk jaar 6 à 7 miljoen zelf moet verdienen om het jaar positief af te sluiten. Tekorten zijn er, maar die waren voor de eerste jaren ook begroot en daar is ook dekking voor gereserveerd, legt Nijdam uit. “We zien gelukkig de tekorten steeds kleiner worden en hebben er vertrouwen in dat we komende jaren met een gezonde exploitatie kunnen draaien.” En dat vooral met dank aan de verhuur van zalen en faciliteiten én een forse stijging van het aantal bioscoopbezoekers.

Waar Nijdam het meest trots op is? Het antwoord is kort: hoe de aanvankelijke weerstand plaats heeft gemaakt voor trots. “Het Forum vóór de opening? Iedereen vond er wat van. Op feestjes durfde ik amper te vertellen van ik deed, ik was meteen de pisbak. Pure geldverspillerij vond men het. En zie nu: we hebben een topjaar met ongekende bezoekersaantallen, en ondertussen vliegen de Forum-souvenirs de deur uit.” Lachend: “Ja, die populaire souvenirs, dat is misschien wel het hoogst haalbare.”

De uitdaging voor komende jaren? Vernieuwend blijven. “Je moet ervoor waken dat je sleets wordt, niet regelmatig met wat nieuws of verrassends komt.” Nijdam en consorten kijken daarvoor goed om zich heen. Andersom gebeurt dat net zo goed. “We hebben aflopen jaren tientallen delegaties over de vloer gehad. Korea, Australië, Japan, Duitsland, ze kwamen overal vandaan. Vrij recent nog, vanwege de expositie The Art of DC, een delegatie uit New York. Je had ze moeten zien; ze hadden de tong op de schoenen.”

Forum Groningen. Foto: Stella Dekker Fotografie

Zaterdag 30 november: Forum viert verjaardagsfeest

Geen jubileum zonder feestje: zaterdag 30 november viert Forum Groningen het 5-jarig bestaan met een groot feest.

Overdag, tot 18.00 uur, is er een inhoudelijk programma met onder andere de beste en populairste films van afgelopen jaren, een terugblik op de afgelopen 5 jaar, activiteiten in het Smartlab en volop activiteiten voor kinderen.

Vanaf 20.00 uur ’s avonds is het echt feest, met muziek, optredens, karaoke en meer.

Het programma wordt komende weken en maanden verder uitgewerkt.