Nieuws

Groningen en Pekela gemeenten met meeste rokers - ook meer 'vapers'

Groningen is de gemeente met de meeste rokers uit de hele provincie, na Pekela. Het roken onder tieners neemt een beetje toe, en onder jongeren stijgt het aantal “Vapers” zelfs sterk. Dat  zijn enkele conclusies van de organisatie Independer op basis van cijfers van de GGD, het CBS en het RIVM.


Leestijd: 2 minuten

Naar verhouding wonen in de provincie Groningen de meeste rokers in de gemeente Pekela. 18,9 procent van de volwassen inwoners stak hier vorig jaar regelmatig een sigaretje op, een veel hoger percentage dan het landelijk gemiddelde. Ook in de provincie-hoofdstad Groningen en in Stadskanaal wonen relatief veel rokers.

Volgende week begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. In Pekela blijkt de campagne het hardst nodig. Nergens in de provincie Groningen is het aandeel rokers zo hoog als in deze gemeente. De provinciale top 5 is als volgt:

  • Pekela: 18,9 procent van de volwassenen rookt
  • Groningen: 18,4 procent van de volwassenen rookt
  • Stadskanaal: 17,3 procent van de volwassenen rookt
  • Het Hogeland: 17,3 procent van de volwassenen rookt
  • Eemsdelta: 17,1 procent van de volwassenen rookt

In Westerkwartier snakken juist de minste inwoners naar een sigaret: hier is ‘slechts’ 10,6 procent van de inwoners verslaafd aan roken. Ook in Veendam (13,2 procent) wonen naar verhouding weinig mensen die roken.

Aantal rokers neemt af, juist stijging onder tieners

Uit de gezondheidsenquête van het CBS blijkt daarnaast dat het aantal rokers in Nederland afneemt. In 2022 stak minimaal 17,1 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder af en toe een sigaret op, voor corona lag dit percentage op 19,5 procent.

Tieners vapen tot wel 10 keer vaker

Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5 procent. Onder de groep 16 tot en 20 jarigen is dit zelfs 10 keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6 procent en in 2022 zou dat volgens de gezondheidsenquête van het CBS gaan om tenminste 6,6 procent. 

Financiële drempel

Independer zorgexpert Bas Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken”, aldus zorgexpert Knopperts. 

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente of naar de rest van Nederland? Bekijk de lokale kaartjes op de website van Independer.

Foto: Stichting Stopbewust