Nieuws

Aardbeving zorgt voor recordaantal aan schademeldingen

Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) zijn zeker 500 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving vorige week donderdag in Groningen. Nog nooit eerder kreeg de maatschappij zoveel meldingen na een schok die het gevolg was van gaswinning in Groningen. Dat maakte de NAM maandag bekend.


Leestijd: 1 minuut

De meldingen komen uit een gebied met een straal van 15 kilometer rondom Loppersum. Daar lag het epicentrum van de beving, die een kracht had van 3.4 op de schaal van Richter. Het gaat veel om scheuren in muren en plafonds en gesprongen ruiten. ‘We gaan netjes bij iedereen langs om de schade te bekijken en zorgen dan voor een passende vergoeding’, aldus de NAM.

Het vorige record stond op 414 meldingen na een beving in Westeremden. In 2006 werd die plaats opgeschrikt door een aardschok met een kracht van 3.5 op de schaal Richter. Dat is tot op heden de zwaarste beving in Groningen.

Sinds 1986 doen zich in Noord-Nederland geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gaswinning. Het gaat om 30 tot 40 bevingen per jaar. De aardbeving van 1992 met Roermond als epicentrum geldt als de zwaarste tot nu toe in Nederland: die had een kracht van 5,8.

Burgemeester Albert Roodenboog van de gemeente Loppersum liet eerder weten dat hij vindt dat er te weinig geld wordt uitgekeerd. De paar honderd euro voor een scheur in een muur vindt hij niet genoeg. Er moet ook worden gekeken naar de constructie van de woningen, meent hij.