Van de meldingen kwamen er 162 uit Drenthe en 337 uit Groningen. In 65 procent van het aantal meldingen had het seksueel geweld langer dan zeven dagen geleden plaatsgevonden.
Volgens het centrum is de aflevering van BOOS over The Voice of Holland een belangrijke katalysator geweest voor het doen van meldingen. De onthullingen in de media werkten voor slachtoffers zowel steunend als triggerend. “Het is fijn dat ze zich door de verhalen van anderen gesterkt voelden om hulp te zoeken voor wat hen is overkomen. Tegelijkertijd deelden slachtoffers dat de aandacht in de media hun op onverwachte momenten confronteerde met eigen ervaringen en dat is soms heel pijnlijk”, vertelt Fetzen de Groot, coördinator van het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe.
Toch is het heel belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar blijft, volgens De Groot. “Het thema heeft de neiging om stilletjes weer van de tafel te sluipen, omdat we de gedachten aan seksueel geweld en seksueel misbruik van kinderen zo schokkend vinden dat we er liever niet over nadenken. Het is goed om te beseffen dat er veel meer slachtoffers zijn dan we denken. Er vindt heel veel verborgen misbruik plaats en daar mogen we onze ogen niet meer voor sluiten.”
Mensen die een nare seksuele ervaring hebben meegemaakt, kunnen voor hulp bellen met 0800-0188 of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Voor omstanders heeft het centrum gesprekstips.