Nieuws

Afgelast gaswinningsevenement kost 300.000 euro: 'verspilling van publiek geld'

Het evenement ‘Vanuit Hier’, waarbij het sluiten van het Groningenveld centraal zou staan, kost 300.000 euro, zelfs nu het evenement is afgelast. Zo maakte de provincie, volgens berichtgeving van RTV Noord, gisteren bekend. De statenfractie van het CDA eist uitleg van het provinciebestuur over de kosten en noemt het ‘verspilling van publiek geld.’


Leestijd: 1 minuut

Foto | Marketing Groningen
Foto | Marketing Groningen

De gaswinning uit het Groningenveld werd afgelopen 1 oktober stopgezet. Diezelfde week zou in Wetsinge (gemeente Hogeland) het evenement Vanuit Hier gehouden worden. Maar in september bleek dat het te kort dag was om het evenement rond te krijgen. Dat had onder andere te maken met vergunningen. Er wordt nu een nieuwe datum gezocht in het voorjaar van 2025.

Verspilling van publiek geld

De CDA-Statenfractie is niet te spreken over de gang van zaken: “Als CDA-Statenfractie maken wij ons grote zorgen over deze verspilling van publiek geld. Wij vinden het onbegrijpelijk dat er, ondanks het afblazen van het evenement, zulke aanzienlijke kosten zijn gemaakt zonder enig tastbaar resultaat.”

“In juli 2024 hebben wij als CDA-fractie al geprobeerd via een motie te voorkomen dat er een half miljoen euro aan gemeenschapsgeld zou worden verkwanseld aan een feest waar veel gedupeerden helemaal niet op zitten te wachten.” Destijds was er geen meerderheid voor het CDA-standpunt. “Inmiddels blijkt dat er misschien wel drie ton is verdwenen, en het is nog maar de vraag of het Rijk bereid is bij te dragen aan het verlies.” 

Het CDA wil liever dat er helemaal geen evenement komt. “Het leed dat de Groningers is aangedaan door de gaswinning vraagt om rechtvaardige compensatie, geen feest.” Daarom wil het CDA een debat over deze kwestie. “Wij willen dat het provinciebestuur duidelijkheid geeft over hoe dit heeft kunnen gebeuren, en welke stappen er worden ondernomen om verdere verspilling te voorkomen.”