Nieuws

Akerkhof is na opknapbeurt nu aantrekkelijk stukje stad

Het pleintje voor de Der Aa-kerk is helemaal opgeknapt. De herinrichting is zo goed als klaar en de plantenbakken zijn inmiddels gevuld. Straks in het voorjaar zal het nieuwe stukje binnenstad met de dag groener en kleurrijker worden. En dan is de stad een extra groen en aantrekkelijk stukje rijker.


Leestijd: 1 minuut

Akerkhof is na opknapbeurt nu aantrekkelijk stukje stad
Akerkhof is na opknapbeurt nu aantrekkelijk stukje stad

De drie plantenbakken op het Akerkhof zijn gezamenlijk 300 m2 groot. Ze zijn gemaakt van een grijs-groenig graniet dat met de tijd een steeds meer uitgesproken eigen karakter zal krijgen. Je kunt prima even op de brede randen gaan zitten. In het voorjaar schieten vanuit de geplante bollen de eerste bloemen omhoog. De vaste planten en grassen volgen daarna.

Rondom de plantenbakken is volop ruimte gemaakt voor halfverharde grindpaden. Een opvallende messingstrip in deze paden geeft de 15e eeuwse contour van de Der Aa-kerk aan. Toen na de ineenstorting van de toren in 1710 een nieuwe toren moest worden gebouwd, is het schip van de kruisbasiliek namelijk een stuk ingekort. Nieuwe – diervriendelijke – spots lichten de toren met zijn elegante houten bovenbouw aan, zodat deze als baken ook van een afstand goed zichtbaar blijft.

De afgelopen jaren was dit pleintje een donkere en droge plek, waardoor er weinig onder de bomen kon groeien. Het gras was van slechte kwaliteit en moest regelmatig worden vervangen. Eerder dit jaar zijn er mede in verband daarmee drie bomen gekapt en is ook de houtopstand rond de kerk verwijderd. Per saldo is het aantal bomen in dit gebied toegenomen doordat inmiddels zes grote bomen in de Brugstraat en Astraat zijn geplant. Op het Akerkhof-plein hebben de monumentale oude kastanjes en lindes nu meer ruimte gekregen. De herinrichting is uitgevoerd in het kader van de binnenstadsaanpak Ruimte voor Jou.

Foto's: Gemeente Groningen

Foto: Gemeente Groningen
Foto: Gemeente Groningen