Nieuws

Akkoord: ‘Meer dan 1,5 miljard euro voor het Groningse aardbevingsgebied’

Het Groningse aardbevingsgebied krijgt meer dan 1,5 miljard euro voor het afhandelen van de versterkingsoperatie en het toekomstperspectief voor Groningen. De Groningse bestuurders en het Rijk hebben daarover een akkoord bereikt, zo meldt de NOS. Het pakket wordt vrijdagmiddag gepresenteerd.


Leestijd: 1 minuut

Akkoord: ‘Meer dan 1,5 miljard euro voor het Groningse aardbevingsgebied’
Akkoord: ‘Meer dan 1,5 miljard euro voor het Groningse aardbevingsgebied’

Het geld kan onder andere worden gebruikt voor de versterkingsopgave. Zo kunnen gedane toezeggingen richting bewoners ook worden uitgevoerd, tenzij de huiseigenaar dat niet wil. Er zijn ook nog bewoners die wachten op een versterkingsadvies. Nu de gaskraan wordt dichtgedraaid, gaat het Rijk er vanuit dat er veel minder versterkt hoeft te worden. Mocht versterking niet aan de orde zijn, dan krijgen de Groningers die al jaren in de ambtelijke molen zitten nog wel een tegemoetkoming van 17.000 euro voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. 

Zo’n 300 miljoen euro wordt gebruikt voor het tegengaan van sociale ongelijkheid, omdat sommige huizen in een straat wel worden versterkt of gesloopt en anderen niet. De Groningse bestuurders willen graag een gelijke behandeling. 

Er is ook geld voor woningcorporaties, boeren, het opknappen van erfgoed, het MKB en het oplossen van knelpunten en schrijnende situaties. 

Het akkoord wordt rond half vier gepresenteerd op het Provinciehuis in Groningen in aanwezigheid van de ministers Wiebes (Economische Zaken) en Ollongren (Binnenlandse Zaken).