Nieuws

Akkoord over cao; nieuwe staking UMCG van de baan

Zorgbonden en werkgeversorganisatie NFU zijn het gisteren, donderdag, eens geworden over een nieuwe cao voor werknemers in de universitaire ziekenhuizen (umc's), waaronder het UMCG. Dat betekent dat de derde stakingsdag, die stond gepland voor donderdag 25 november, van de baan is.


Leestijd: 1 minuut

“We zijn blij dat umc-werknemers eindelijk worden gehoord en dat de twee actiedagen en de dreiging van een derde zondagsdienst tot een doorbraak hebben geleid”, aldus FNV-bestuurder Elise Merlijn.

Belangrijke verbeteringen

Het akkoord vervangt de cao die de NFU in september overeenkwam en waar de vier vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV niet in meegingen. Er zijn nu belangrijke verbeteringen toegezegd. Zo komt er een structurele loonsverhoging voor iedereen met een bodem van 75 euro. Ook gaat het minimumloon naar 14 euro. Met name de werknemers in lagere schalen profiteren daarvan. 

Ook zijn belangrijke afspraken gemaakt die de werkdruk moeten tegengaan. Zo krijgen werknemers een toeslag als roosters binnen 72 uur door de werkgever worden gewijzigd. Ook komt er meer rusttijd na een bereikbaarheidsdienst of na een nachtdienst, en een betere toelage voor onregelmatige diensten. 

Staking van de baan

De staking die gepland stond voor de 25e gaat dus niet door. Minimaal 10.000 zorgmedewerkers zouden gaan actievoeren, door ‘zondagsdiensten’ te draaien. Ze zouden dan alleen noodzakelijke zorg verlenen, waaronder ook coronazorg.