Nieuws

Akkoord over vertraging en meerkosten zuidelijke ringweg

Er is een akkoord bereikt over de vertraging van de zuidelijke weg en vooral ook de meerkosten die dat met zich meebrengt. Er werd al tijdenlang door aannemerscombinatie Herepoort en onder andere de provincie Groningen gesproken over een oplossing. Hoe hoog de meerkosten zijn, is nog niet bekend gemaakt.


Leestijd: 1 minuut

Wat gaat er in 2021 gebeuren bij de zuidelijke ringweg?
Wat gaat er in 2021 gebeuren bij de zuidelijke ringweg?

“Op hoofdlijnen zijn beide partijen het eens over een oplossing voor de kosten als gevolg van de vertraging van drie jaar van het project en een financiële oplossing voor de verdere looptijd van het project. De komende periode worden de afspraken verder uitgewerkt en vastgelegd”, zo valt te lezen op de website van Aanpak Ring Zuid

Volgens de partijen is de laatste tijd hard gewerkt aan het vinden van een oplossing. Nu die er is, is er ook genoeg vertrouwen dat het project op een stabiele basis kan worden gerealiseerd. 

Het is nog niet bekend gemaakt wat de vertraging van de zuidelijke ringweg voor extra kosten met zich meebrengt. De weg wordt zeker drie jaar later opgeleverd dan gepland. De leden van de Provinciale Staten in Groningen worden eerst bijgepraat in een vertrouwelijke sessie. De provincie Groningen is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de financiele risico's binnen het project. 

Commissie Hertogh
Eind 2018 en begin 2019 was er weinig vertrouwen meer tussen de bouwer van de weg en de provincie. Een speciale commissie onder leiding van hoogleraar Marcel Hertogh trok de samenwerking vlot. In diezelfde commissie is vervolgens gesproken over een oplossing voor de financiële problemen. Met dit hoofdlijnenakkoord zijn er dus afspraken gemaakt over waar de rekening voor de extra kosten komt te liggen.