Nieuws

Akkoord streekvervoer; stakingen van de baan

In de nacht van 6 op 7 april hebben vakbonden FNV en CNV met de werkgeversorganisaties een onderhandelaarsakkoord bereikt. Hiermee zijn de stakingen in het streekvervoer van de baan.


Leestijd: 1 minuut

Akkoord streekvervoer; stakingen van de baan
Akkoord streekvervoer; stakingen van de baan

Het akkoord lijkt een einde te maken aan het slepende conflict over de CAO in het streekvervoer. Als de leden van de vakbonden instemmen met het akkoord, betekent dit dat de werkdruk structureel naar beneden gaat en de lonen in de komende 27 maanden met 15% stijgen. Daarnaast komt er ook een eenmalige uitkering van 1000 euro.

“Het is goed dat er na zo'n lange periode een resultaat ligt,” zegt FNV-onderhandelaar Marijn van der Gaag. “Onze leden voeren alleen actie als het echt noodzakelijk is en dat was nu het geval. Ze kunnen trots zijn op wat er is bereikt. In een tijd dat alles duurder wordt, moesten de lonen flink omhoog om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Het is heel goed dat met dit akkoord die stap nu ook gemaakt wordt.”

Maandenlang voerden chauffeurs actie. Met dit akkoord komt er voorlopig een einde aan de stakingen en andere acties. “Dit hebben de leden en iedereen die de acties gesteund heeft voor elkaar gekregen,” zegt Van der Gaag. “Door de werkdruk te verlagen zorgen we ervoor dat er ruimte komt voor normale pauzes in de roosters en wordt het werken in het streekvervoer ook weer aantrekkelijker.”