Nieuws

Al ruim 200 internationale studenten melden zich aan voor noodopvang S.O.S.

Al meer dan 200 internationale studenten hebben zich voor noodopvang aangemeld bij de Groningse organisatie Shelter Our Students (S.O.S.). S.O.S. koppelt dakloze studenten aan stadjers en studenten die tijdelijk een kamer, bank of plek voor een luchtbed ter beschikking kunnen stellen. Volgens de organisatie dreigt er een enorm tekort. “Op het moment van spreken hebben we zeven keer zoveel aanmeldingen als beschikbare bedden.”


Leestijd: 1 minuut

Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd
Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd

Elk jaar in september lopen eerstejaars internationale studenten het risico om dakloos te worden als zij geen kamer kunnen vinden. De gemeente, onderwijsinstellingen en studentenorganisaties regelen jaarlijks noodopvanglocaties voor de toenemende aantallen internationale studenten die naar Groningen komen.

Dit jaar zijn er 180 bedden geregeld. S.O.S. is bang dat dit niet voldoende is en heeft daarom een couchsurf actie opgezet. Ze koppelen dakloze studenten aan stadjers en studenten die een kamer, bank of plek voor een luchtbed hebben waar iemand zou kunnen overnachten. Zo komen studenten volgens S.O.S. hopelijk niet op straat te staan.

Tot nu toe heeft S.O.S. al ruim 200 aanmeldingen binnen hebben gekregen van studenten die op zoek zijn naar een plek om te overnachten. De aanmeldingen gaan zo hard dat S.O.S. vreest dat ze niet genoeg overnachtingsplekken kunnen regelen. Woordvoerder van S.O.S. Marinus Jongman: “Op het moment van spreken hebben we zeven keer zoveel aanmeldingen als beschikbare bedden. Wij roepen dan ook iedereen op om zich aan te melden als of Host.”

Momenteel zijn er nog bedden beschikbaar in de ‘reguliere’ noodopvang voor internationale studenten. S.O.S. verwacht dat die snel vol zullen lopen richting de start van het academisch jaar.

S.O.S. is een campagne van diverse studentenorganisaties uit Groningen. Ze roepen de gemeente en de onderwijsinstellingen op om extra bedden te regelen in de noodopvang, om eindelijk de beoogde campus op Zernike te bouwen en om aankomende jaren nieuwe internationale studenten beter voor te lichten over de problemen van de kamermarkt voor internationale studenten.