Nieuws

Al weken geen nieuwe besmetting en laatste ziekenhuisopname was op 5 mei

In de provincie Groningen is al twee weken lang niemand positief getest op het coronavirus. Ook is er sinds 5 mei geen Groninger meer met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van de GGD en het RIVM.


Leestijd: 2 minuten

UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik
UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik

Besmettingen
Tussen 15 en 16 juni steeg het aantal geteste besmettingen in Groningen van 365 naar 367. Sindsdien is het aantal besmettingen stabiel en onveranderd. Dat is opmerkelijk, omdat sinds 15 oktober weer een aantal coronamaatregelen zijn versoepeld. Zo werd fysiek onderwijs in het hogere onderwijs mogelijk, werd de bezoekregeling in verzorgingshuizen uitgebreid en mochten we weer op vakantie. 

Ziekenhuisopnames en aantal overleden patiënten
In totaal zijn sinds de uitbraak van het virus zo’n 74 Groningers opgenomen geweest in het ziekenhuis. De laatste geregistreerde ziekenhuisopname van iemand uit de provincie was op 5 mei. Op 17 mei steeg het aantal overleden patiënten van 16 naar 17. Sindsdien heeft het virus in de provincie geen leven meer geëist. 

Nieuwe versoepelingen: uit de lockdown
Vandaag, per 1 juli, zijn er opnieuw een aantal maatregelen versoepeld. De intelligente lockdown lijkt voorbij. Er is nu sprake van meer ruimte met regels voor binnen en buiten. Sauna’s, sportscholen en sportkantines mogen weer open. Alle binnen- en buitensporten zijn weer toegestaan en jongeren tot 18 hoeven daarbij geen afstand meer te bewaren. Ook mogen sekswerkers en masseurs weer aan het werk. Kermissen mogen ook weer open, nachtclubs nog niet. Zelfs zangkoren mogen weer aan de slag op 1,5 meter afstand. 

Geen bovengrens meer
Belangrijke wijziging is ook dat er geen bovengrens meer is voor hoeveel mensen bij elkaar mogen komen, alhoewel de ‘anderhalvemeternorm’ absoluut WEL van toepassing blijft. Zo mogen restaurants onbeperkt gasten ontvangen (op 1,5 meter) als ze een checkgesprek uitvoeren bij een reservering. Als dat niet lukt, dan mogen er maximaal honderd mensen bij elkaar komen. Deze regels gelden ook voor theaters, openbare gebouwen en andere bijeenkomsten ‘binnen’. 

Buiten mogen zonder een checkgesprek 250 mensen bij elkaar komen. Meer mag ook, maar dan moeten er zitplaatsen zijn en dan moet men kunnen reserveren. Voor dierentuinen, kermissen en pretparken is geen maximumaantal mensen. Ook buiten geldt: hou 1,5 meter afstand!