Nieuws

Alle gemeentelijke auto’s binnen 5 jaar elektrisch

De komende vijf jaar vervangt de gemeente Groningen alle dienstvoertuigen, 128 in totaal, voor een elektrische variant. Hiervoor komen er bij gemeentelijke panden 74 ‘slimme’ laadpalen.


Leestijd: 1 minuut

“Onze ambitie is een schone, prettige en gezonde stad. Daar hoort een emissievrije binnenstad in 2025 bij. Om schoon en CO2-vrij te rijden, zetten wij ons eigen wagenpark de komende jaren om naar emissievrije voertuigen”, zegt wethouder Glimina Chakor.

Door elektrisch te rijden wordt 3.725 ton minder CO2 per jaar uitgestoten, zo meldt de gemeente. Daarnaast wordt fors bespaard op brandstof- en onderhoudskosten, waardoor elektrisch rijden volgens de gemeente voordeliger is dan rijden op groengas en GTL.

350 openbare laadpalen

De ‘slimme’ laadpalen zijn bedoeld voor het wagenpark van de gemeente Groningen. Deze voertuigen staan veelal op privéterrein geparkeerd. Naast deze laadpalen voor het eigen wagenpark komen er in Groningen de komende jaren 350 extra openbare laadpalen bij.

Forse energievraag

De overgang naar elektrisch rijden betekent ook dat er meer vraag komt naar energie. Om hieraan te kunnen voldoen worden verschillende slimme technieken ingezet die zorgen voor een optimale afstemming tussen de energievraag van de auto’s en het energieaanbod van het gebouw. Via monitoring van de laadpunten vindt een continue analyse van de energievraag plaats.

Groene stroom
De stroom die nodig is voor het laden is groene stroom. Sinds 1 januari 2019 heeft de gemeente Groningen, samen met de provincie en andere gemeenten in de provincie Groningen, een energiecontract waarbij de geleverde stroom duurzaam is.

De gemeente Groningen heeft al een paar volledig elektrische dienstauto’s en is wereldwijd koploper op het gebied van waterstof. Met meerdere voertuigen wordt op eigen duurzaam geproduceerd waterstofgas gereden.