Nieuws

Als Poetin nu ook nog de gaskraan dichtdraait, wat betekent dat dan voor Groningen?

Het door velen voor bijna ondenkbaar en ‘zeer onwaarschijnlijk’ geachte is nu dan toch gebeurd: Rusland heeft de aanval ingezet op Oekraïne. Stel dat Poetin nóg iets doet wat velen onwaarschijnlijk achtten, namelijk stoppen met de gastoevoer naar Europa, wat zou dat dan kunnen betekenen voor het resterende Groningse aardgas?


Leestijd: 2 minuten

Het toeval wil dat deze kwestie net gisteravond uitvoerig aan de orde kwam tijdens een uitzending van EenVandaag. Daar kwam energie-deskundige Lucia de Geus, verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, aan het woord.

Volgens haar maken velen in Groningen zich ongerust en vrezen zij dat er extra gas uit Groningen moet komen als Poetin de gaskraan dichtdraait. Maar volgens haar zijn die zorgen niet nodig, ook al heeft Duitsland nu ook de goedkeuring van gaslijn Nord-Stream 2 heeft stilgelegd.

‘Gelukkig geen koude winter’

Volgens mevrouw De Geus hebben we het geluk dat het conflict zich afspeelt tegen het einde van de winter. "Was dit in januari gebeurd, dan waren de kansen op problemen groter geweest. Nu hoeft er zich geen groot probleem voor te doen.", zo zei ze gisteravond tegen EenVandaag.

Maar volgens haar is het ongelukkiger dat er contracten zijn met Duitsland voor de levering van aardgas, en om aan die exportverplichtingen te kunnen voldoen moet er mogelijk ‘een heel klein beetje’ extra Gronings worden geproduceerd.

Wél zorgen om komende winters

Volgens mevrouw De Geus wil de huidige situatie niet zeggen dat er nooit meer gekeken zal worden naar de vraag of er tóch nog extra Gronings gas zal worden aangesproken, ook al is het de bedoeling om te stoppen met het winnen van Gronings gas. Die situatie kan zich voor gaan doen wanneer er tóch weer koude winters gaan komen. "Voor deze winter zitten we goed, ook omdat het tot op heden een milde winter is geweest. Maar we moeten ook denken aan de winters ná deze winter."

“Er moet een noodplan komen”

Volgens de onderzoeker van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies wordt het hoe dan ook hoog tijd dat er een Noodplan wordt gemaakt. Dat plan had er eigenlijk al lang moeten zijn. Daarin moet dan ook staan hoe en of we vloeibaar gas kunnen halen uit internationale markten, zoals de Verenigde Staten, Qatar, of Azerbaijan.

Minister: “Nieuwe gasboringen Groningen geen optie”

In januari nog liet minister Jetten weten totaal niet te denken aan nieuwe gasboringen in Groningen. "Niemand zit te wachten op meer gaswinning uit Groningen. Groningen is geen onderdeel van het bescherm- en herstelplan.", zo zei hij in een eerdere uitzending tegen EenVandaag

Maar dat was vóor de aanval van de Russen op Oekraïne.