Nieuws

Andreas Blühm vertrekt in november bij het Groninger Museum 

Eind november vertrekt algemeen directeur Andreas Blühm (65) bij het Groninger Museum. “Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan 19 jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen.” 


Leestijd: 2 minuten

Blühm trad in 2012 aan als algemeen directeur bij het Groninger Museum. Daarvoor was hij directeur bij het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen. Van 1993 tot 2005 was hij Hoofd Presentatie van het Van Gogh Museum in Amsterdam. “Ik ben in 1993 met Van Gogh naar Nederland gekomen en ga met hem mijn werkzaamheden beëindigen.” Op 30 november 2024 opent de tentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam in het Groninger Museum. “De cirkel is dan rond”, aldus Andreas Blühm, “en het was een hele mooie cirkel.”

Onder leiding van Blühm werd de verzameling verrijkt en er werden ruim 100 kleine en grote tentoonstellingen georganiseerd die honderdduizenden bezoekers naar het museum trokken. De afgelopen jaren werd de verbinding met de bewoners van de stad en provincie Groningen versterkt, onder andere door middel van weekenden voor wijken in de stad en workshops voor kinderen in de hele provincie.

Toekomstplannen

Voor de toekomst liggen er grote plannen om de omvangrijke collectie voor het publiek toegankelijk te maken, via een digitale ontsluiting. Ook een open depot wordt daarbij onderzocht. Er zijn echter ook grote uitdagingen: na Covid volgden de enorm gestegen energiekosten die de exploitatie van het museum onder druk zetten.

Andreas Blühm: “Het museum heeft een onmisbare positie in het culturele leven van Noord-Nederland, maar het is nu aan de tijd om het stuur over te dragen aan een nieuwe leiding, een nieuwe generatie. Ik ben alle stakeholders en alle begunstigers van het museum ontzettend dankbaar dat zij onze successen mogelijk gemaakt hebben. Er staat een uitermate bevlogen, kundig en enthousiast team dat moedig alle uitdagingen aan wil gaan en aan kan gaan.” Blühm is optimistisch dat het museum een gezonde toekomst heeft: “Juist in onzekere tijden hebben mensen behoefte aan houvast en wat is stabieler dan een museum dat al 150 jaar bestaat en het erfgoed van de Groningers bewaart?”

Waardering en trots

Jacques Wallage, voorzitter van de raad van toezicht: “We zijn Andreas Blühm grote dank verschuldigd voor zijn visie en inzet, die nieuwe kwaliteit aan het Groninger Museum heeft toegevoegd. Zijn brede belangstelling, zijn internationale oriëntatie en zijn trouw aan stad en ommeland maken dat wij met grote waardering en trots terugzien op zijn periode als directeur van het Groninger Museum. We zullen eind november op een passende wijze afscheid van hem nemen.”

De taak van de werving en selectie voor een nieuwe algemeen directeur ligt nu bij de raad van toezicht.