Dat meldt de NOS. Het team dat wordt ingezet bestaat uit vijf mensen die basisgezondheidszorg leveren. Ze behandelen wonden, infecties en huidziekten, verstrekken recepten en bieden psychologische eerste hulp aan volwassenen en kinderen.
Slechte leefomstandigheden
Vannacht sliepen weer zo'n 700 mensen buiten, zegt het Rode Kruis. Dat zijn er net zo veel als vorige nacht, toen was er sprake van een record. Vrijdag waren er al AzG-medewerkers in Ter Apel om de situatie daar te bekijken. Wat ze aantroffen was volgens AzG te vergelijken met de leefomstandigheden in het beruchte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Zo waren er geen douches en waren toiletten niet schoon.
AzG-directeur Judith Sargentini noemt het ongekend dat AzG in Nederland in actie moet komen, "maar de omstandigheden waarin deze mensen zich bevinden zijn mensonwaardig". Ze wil dat het Rijk en de gemeenten daar een eind aan maken. Het is de bedoeling dat het AzG-team vier tot zes weken in Ter Apel blijft. "Dit is echt een oplossing voor de korte termijn."
Burgemeester Koen Schuiling noemt de situatie een "triest dieptepunt". De burgemeester is ook voorzitter van Veiligheidsregio Groningen. Hij vindt dat er in andere veiligheidsregio’s nieuwe opvanglocaties moeten komen voor asielzoekers die geen plek hebben in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanuit deze opvanglocatie kunnen ze dan op hun beurt naar het aanmeldcentrum worden gebracht om zich daar te identificeren en registreren op afspraak.
Nieuws
Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp in Ter Apel
De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft vanaf vandaag een team in Ter Apel dat zorg levert aan asielzoekers die vanwege het gebrek aan opvangplaatsen buiten de poort moeten blijven. Het is voor het eerst dat de internationale hulporganisatie een team in Nederland inzet.
Leestijd: 1 minuut