Nieuws

Auto’s op onderste dekken Fremantle Highway grotendeels intact

Een groot deel van de auto’s die op de onderste dekken van de Fremantle Highway staan, zijn nog redelijk intact. Dat zegt Richard Janssen van bergingsbedrijf Smit Salvage dinsdag tegen NPO Radio 1. 


Leestijd: 1 minuut

Het schip, dat twee weken geleden in brand vloog boven Ameland, ligt sinds afgelopen donderdag in de Eemshaven. Maandag gingen er voor het eerst bergers aan boord van de Fremantle Highway. Ze inspecteerden de conditie van het schip en de vracht.

Op de onderste lagen van het schip, van dek 1 tot 4, is een groot aantal auto’s nog intact volgens de bergers. Op de dekken daarboven zijn de auto’s dermate beschadigd dat ze niet meer bruikbaar zijn.

Of de auto’s van de onderste dekken daadwerkelijk nog gebruikt kunnen worden, is nog niet met zekerheid te zeggen. “De fabrikanten van de auto’s zullen zelf nog inspecties laten uitvoeren door hun experts”, licht Janssen toe.

Voor nu blijven de auto’s nog even aan boord van de Fremantle Highway. De fabrikanten zullen advies geven over het verplaatsen van de voertuigen, om mogelijke instabiliteit met de accu’s van de auto’s te voorkomen.

Wat er met het schip gaat gebeuren is ook nog niet bekend. Het onderzoek naar de brand loopt nog, en uiteindelijk beslist de reder over wat er met het schip gaat gebeuren. Wel zijn de bergers positief over de conditie van de machinekamer. Die is nog grotendeels intact.