Nieuws

Bedankje UMCG voor steun: “Het hart blijft kloppen in het UMCG”

“Het hart blijft kloppen in het UMCG. Bedankt voor uw steun.” Die tekst werd dinsdagavond geprojecteerd op de gevel van het UMCG. Het is een bedankje voor iedereen die zich afgelopen tijd heeft ingezet voor het behoud van het kinderhartcentrum in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om een initiatief van de Vrijwilligers en Vrienden UMCG en de Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis. “Gisteren ontvingen we goed nieuws voor onze patiënten uit Noord- en Oost-Nederland. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar we begrijpen ook dat dit grote impact heeft op de andere centra en hun patiënten”, zo schrijft het ziekenhuis op Facebook. “We bedanken iedereen voor hun steun!”

Minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid maakte maandag bekend dat het hartcentrum in Groningen open kan blijven, evenals die in Rotterdam. De centra in Utrecht en Leiden moeten sluiten.

Het besluit kwam na een jarenlange discussie. Het idee achter de concentratie is dat de kwaliteit van de gespecialiseerde zorg behouden blijft. Er zijn in de toekomst niet genoeg patiënten voor vier centra, waardoor artsen niet voldoende operaties kunnen uitvoeren om hun expertise op peil te houden.

Kuipers' voorganger De Jonge besloot een jaar geleden nog dat Groningen en Leiden gesloten moesten worden en Utrecht en Rotterdam open te houden. Maar de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) kwam daartegen in het geweer.