Nieuws

Beeld Tonny van Leeuwen bij Euroborg wint Kunst op Straatprijs

Het bronzen beeld van Tonny van Leeuwen bij de entree van stadion Euroborg heeft de Kunst op Straatprijs 2024 gewonnen. Met 27 procent van de stemmen koos het publiek dit kunstwerk als favoriet.


Leestijd: 1 minuut

Tonny van Leeuwen speelde van 1963 tot 1971 voor GVAV, de voorloper van FC Groningen en wordt gezien als een van de beste doelmannen van de club. Kunstenaar Lia Krol maakte het bronzen beeld. In 2014 werd het geschonken aan de supporters van FC Groningen ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van hun vereniging.

De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar het Glasappliqué in de fietsenkelder onder Het Groot Handelshuis en de trapdecoratie van Jan van der Zee aan het Donghornsterpad.

Het beeld van Tonny van Leeuwen kreeg veel lovende woorden. Velen waardeerden de verdiensten van de keeper voor FC Groningen. Zo noemt Rick hem “een groot icoon voor zowel de club als de stad.” Erna vindt het “een geweldig mooi aandenken aan een geweldige doelman.” Ook het vakmanschap van kunstenaar Lia Krol werd geprezen: “De sculptuur is zo realistisch en heeft een hele krachtige uitstraling,” aldus Jan. Ter ere van de overwinning deelde Kunstpunt Groningen vandaag taart uit bij de Euroborg.

Kunst op Straatprijs

De gemeente Groningen heeft bijna 600 kunstwerken in de openbare ruimte. Kunstpunt beheert en onderhoudt een groot deel van deze kunstwerken in samenwerking met Stadsbeheer. Met de Kunst op Straatprijs zet Kunstpunt jaarlijks een selectie kunstwerken in de schijnwerpers. Dit jaar was het thema kunst bij entrees van gebouwen. Gedurende ruim twee weken konden inwoners van Groningen stemmen op een van de tien genomineerde kunstwerken. Vorig jaar ging de prijs naar ‘Muurschildering Moeder en Kind’ van Michel Velt in Beijum.