Nieuws

Benefietmaaltijd dit jaar weer in Martinikerk

De jaarlijkse benefietmaaltijd ten behoeve van dak- en thuislozen wordt dit jaar weer in de Groninger Martinikerk georganiseerd. Op maandagavond 8 november staat daar onder meer Sint Martinusgans op het menu, en ook een vegetarische variant. De maaltijd kan in de stad ook thuis worden bezorgd. De opbrengst wordt besteed aan maaltijden voor dak- en thuislozen.


Leestijd: 1 minuut

Benefietmaaltijd voor Stad-Groninger dak- en thuislozen
Benefietmaaltijd voor Stad-Groninger dak- en thuislozen

Een avond later krijgen Stad-Groninger dak- en thuislozen een zelfde ganzenmaaltijd aangeboden in de Martinikerk. Op die avond zal Beeldend Muziektheater Het Houten Huis bovendien een korte voorstelling geven. Die bijeenkomst is besloten.

Verbod op ganzenmaaltijden opheffen

Burgemeester Koen Schuiling zal ook tijdens de maaltijd aanwezig zijn, en zal een uit 1631 daterende ‘verbod op ganzenmaaltijden voor de gehele burgerij van Groningen’ opheffen. Tijdens de maaltijd neemt stadsdichter en spoken-word-artiest Myron Hamming de gasten mee in het verhaal van Sint Martinus vroeger en nu. 

Sint Martinusdagen

De benefietmaaltijd en de maaltijd voor dak- en thuislozen vormen een onderdeel van de Groningse Sint Martinusdagen, waarop er verschillende activiteiten worden georganiseerd in de stad. Het bereiden van een Sint Martinusgans voert terug tot een oude Groninger traditie, waarbij de boer zijn vetste gans liet braden en uitdelen onder zijn personeel. De hedendaagse ganzenmaaltijd wordt bereid door ’t Feithhuis en bezorgd door een vrijwilligersteam van New Nexus.

Een plek reserveren voor de benefietmaaltijd kan via www.vriendenmartinikerk.nl. De maaltijd kost € 35,-. De inloop is vanaf 18.30 uur, en het eten is van 19.00-20.30 uur. Er zal ook Sint Martinuswijn en Sint Martinusbier geschonken worden. Een voederbietmacroontje maakt de Sint Martinus-maaltijd af. Organisatoren van de benefietmaaltijd zijn Vereniging Vrienden Martinikerk en Stichting Martinikerk.