Nieuws

Beving Zeerijp was met 2.5 krachtigste sinds lange tijd

Met een kracht van 2.5 was de aardbeving van vanmorgen in Zeerijp een van de krachtigste in lange tijd. De beving werd vannacht om 1 minuut voor vijf geregistreerd door het KNMI, op een diepte van drie kilometer. Tal van omwonenden meldden de beving te hebben gemerkt.


Leestijd: 1 minuut

Aardbeving met kracht van 2,1 bij Zeerijp
Aardbeving met kracht van 2,1 bij Zeerijp

Hoewel de beving van 2.5 tot de krachtigere in de provincie Groningen behoort was het zeker niet de sterkste. Dat was de beving in Huizinge op 16 augustus 2012, met een kracht van 3.6 op de schaal van Richter.

In augustus 2006 was er daarvoor al een beving gemeten van 3.5, in Westeremden. In totaal zijn er dertien bevingen geweest met een kracht vanaf 3.0. Er waren 19 bevingen met een kracht tussen 2.5 en 3.0, en elf bevingen van 2.5 op de schaal van Richter.

Een en ander meldt de website aardbeving.nl

In totaal zijn er sinds 1986 bijna 1500 bevingen zijn geweest in de provincie Groningen, zo meldt de Groninger Bodem Beweging

Vanmorgen waren er nog geen meldingen van schade te lezen op Twitter. Maar wel reacties van enkele mensen die flink schrokken.

@Ingrid Verbeek: “Dat was er weer een, zeiden we tegelijkertijd toen het huis kraakte en de vloer onder ons bed golfde. Op 2 km van ons huis”

@Yolande van de Blauwe Aarde: Verdorie, toch weer een gasbeving zo net. Flinke uitslag op 2 meters

@Hilda Tomas meldt op Twitter: “Flinke dreun in Loppersum. De ramen trilden. Geschrokken en rechtop in bed”

@Cis van Aken” : ..jan man.. ik was echt weer even bang"

@Geesjezandvoorft: “Met zn 2 rechtop in bewegend bed in een beweging. Brrr”