Nieuws

Bijzonder beeldje gevonden bij Kringloopwinkel in Vinkhuizen

Een bijzondere vondst bij Kringloop+ in Vinkhuizen: daar dook tussen de ingebrachte spullen onlangs een opvallend, bronzen beeldje op. Onderzoek van de kringloopmedewerkers wees uit dat het om kostbaar kunstwerkje gaat, met een bijzonder verhaal.


Leestijd: 1 minuut

Bijzonder beeldje gevonden bij Kringloopwinkel in Vinkhuizen
Bijzonder beeldje gevonden bij Kringloopwinkel in Vinkhuizen

Volgens directeur Erwin Sturing was het beeldje zelfs al geprijsd – 6 euro zou het werkje moeten opleveren – toen een medewerker zag dat het toch wel een bijzonder en mooi object was. Aan de onderkant stond bovendien de tekst ‘Een thuis ver van huis’. Deze tekst is het motto van de Ronald McDonald Huizen. Ook de naam van de kunstenares, de Groningse Nelleke Allersma, was op het beeldje te vinden.

De kringloopwinkel nam contact op met Allersma, die vervolgens wist te vertellen dat ze het beeldje eind jaren negentig had gemaakt en dat ze het had verkocht aan ING. De ING had het vervolgens geschonken aan een manager van het Ronald McDonald Huis, ter ere van haar pensioen. Na het overlijden van de manager is het beeldje, samen met andere spullen, aan Kringloop+ geschonken.

Het beeldje is zo’n 2.800 euro waard, zegt de directeur.  Het kunstwerkje wordt niet verkocht, maar staat nu weer op de plek waar het hoort, zo omschrijft Sturing: bij het Ronald McDonald Huis in Groningen. Daar krijgt het beeldje een mooie plek in het vrijwilligerskantoor van het huis. Vanuit de ingang is het beeldje straks door iedereen te bekijken.

Volgens Sturing gebeurt het regelmatig dat er tussen de ingebrachte spullen ware juweeltjes zitten. “Onze medewerkers zijn in de loop der jaren wel een soort van specialist geworden, dus ze weten de meeste items wel op waarde te schatten. Maar soms glipt er ook weleens wat tussendoor wat dan vervolgens voor een zacht prijsje in de winkel belandt."