Nieuws

Bloemen en champagne na terugkeer schilderij Van Gogh

Opluchting overheerst in het Groninger Museum en Singer Laren na het terugvinden van het gestolen schilderij van Van Gogh. Directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm bleef de afgelopen jaren hoop houden op de terugkeer van het schilderij: “Een Van Gogh komt altijd terug, maar de vraag is na hoe lang.”


Leestijd: 1 minuut

Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar
Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar

Met bloemen en champagne werd de terugkeer van het schilderij dinsdagmiddag gevierd in het Groninger Museum. “Zo’n diefstal blijft aan je knagen,” zegt Evert van Os, algemeen directeur van museum Singer Laren, die voor de gelegenheid afreisde naar Groningen.

Het schilderij werd in maart 2020 gestolen uit het museum in Laren. En nu, na 3,5 jaar, is het schilderij weer terug. Maar het schilderij kwam niet zonder kleerscheuren uit de strijd. Op het schilderij zijn beschadigingen te zien.

Het schilderij ligt op dit moment dan ook niet in Groningen, maar in Amsterdam. Daar blijft het voorlopig in het Van Gogh Museum voor reparatie. Volgens museumdirecteur Blühm kunnen zij dat het allerbeste. Het is alleen nog uitduidelijk hoe lang de restauratie gaat duren. “Dit kan weken zijn, maar we gaan uit van maanden.”