Nieuws

Boekhandel Boomker nu officieel ‘Hofleverancier’

De gemeente Groningen heeft er officieel een nieuwe Hofleverancier bij: boekhandel Boomker in Haren. Donderdagavond, gisteren, was de feestelijke onthulling van het schild met daarop de exclusieve titel. De onthulling gebeurde door Commissaris van de Koning René Paas en burgemeester Koen Schuiling.


Leestijd: 2 minuten

Boekhandel Boomker nu officieel ‘Hofleverancier’
Boekhandel Boomker nu officieel ‘Hofleverancier’

Boomker vierde in 2019 al het 100-jarig bestaan, maar mede als gevolg van corona vonden de festiviteiten rondom het onthullen van het predicaat nu pas plaats. Commissaris van de Koning René Paas zal deze overhandigen en samen met burgemeester Koen Schuiling het schild onthullen.

In 1918 betrok de heer Hendrik Boomker samen met zijn vrouw een woning aan de Rijksstraatweg te Haren. Zijn vrouw Dirkje begon een winkel in boeken, kantoorartikelen en rookwaren. Zelf bleef Hendrik nog een jaar werkzaam bij de drukkerij in Groningen. In 1919 nam hij daar ontslag en op 25 september van datzelfde jaar schreef hij zich in als ondernemer te Haren.

In 1922 verbouwde de heer Boomker voor het eerst zijn zaak. Gestage groei maakte een tweede verbouwing in 1939 gewenst en ook mogelijk. In dezelfde periode werd een leesbibliotheek opgestart en de heer Boomker gaf eigen publicaties uit.

De periode 1940-1945 was voor Boekhandel Boomker moeilijk. De winkel dreef vooral op de leesbibliotheek. Er verschenen nog wel een paar boeken, maar vooral boeken voor kinderen en jongeren.

Ontmoetingsplek

Pas vanaf 1947 werd het mogelijk weer een nieuwe impuls te geven aan de volgende ontwikkelingsfase van de winkel. Het echtpaar droeg de zaak over aan hun jongste zoon Hendrik en zijn echtgenote. Ze specialiseerden zich als gediplomeerd boekverkoper en als enige marktaanbieder ontwikkelde de winkel zich tot een ontmoetingsplek voor Harenaars.

De derde generatie werd voorbereid op het aantreden bij Boekhandel Boomker. In maart 1975 richtten vader en zoon Boomker de vennootschap onder firma Boomker op.

Na 60 jaar werd de vijfde verbouwing gerealiseerd, er kwam een grotere collectie en een hoogwaardiger uitstraling. In de jaren ’80 en ’90 zijn verschillende samenwerkingen ontwikkeld, zoals Boomker & Savenije.

Een chronische spierziekte dwong Henk Boomker in 2006 tot het afstand nemen van de dagelijkse leiding van de winkels. Savenije ging weer zelfstandig verder. Marius van der Pas, eerder directeur van de Groningse universitaire boekwinkel Scholtens Wristers, trad aan als interim manager. Aan Henk Boomker werd bij zijn afscheid van de winkel door het gemeentebestuur van Haren het ereburgerschap toegekend.

Inmiddels is boekhandel Boomker sinds 1 februari 2014 een goedlopende coöperatie en met de verhuizing van de winkel naar het Raadhuisplein op 1 juli 2019 is de weg ingezet naar een mooie toekomst.

Foto’s: Rieks Oijnhausen