Nieuws

Boeren mogen in Groningen weer protesteren met hun tractor

Boeren mogen in Groningen, Friesland en Drenthe weer demonstreren met tractors. De Veiligheidsregio Groningen besloot zondagmiddag samen met die van Drenthe en Friesland om het eerder afgekondigde demonstratieverbod met landbouwvoertuigen niet te verlengen.


Leestijd: 1 minuut

Boeren mogen in Groningen weer protesteren met hun tractor
Boeren mogen in Groningen weer protesteren met hun tractor

De voorzitters van de veiligheidsregio’s zijn in gesprek gegaan met de boerenorganisaties, waaronder actiegroep Farmers Defence Force. Ze gaan er vanuit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er ook kan worden gekeken of de demonstraties veilig genoeg zullen verlopen. 

racttMochten de boeren afspraken schenden of demonstreren zonder dat aan te melden, dan nemen de voorzitters van de veiligheidsregio’s toch weer maatregelen. Ze verlengen het verbod nu niet omdat iedereen, dus ook de boeren, gebruik moeten kunnen maken van het demonstratierecht, zolang dit veilig en verantwoord gebeurt. 

Koen Schuiling benadrukt als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen dat het niet verlengen van het verbod geen vrijbrief is voor blokkades met landbouwvoertuigen of ander onveilig gedrag. “De bestaande wettelijke regels blijven van kracht. Aan de veiligheid bij demonstraties wordt niet getornd”, zegt hij. 

De noordelijke veiligheidsregio’s stelden vorige week een verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in, omdat onaangekondigde protesten leidden tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Dat verbod loopt maandagochtend om 07.00 uur af en het wordt dus niet verlengd. 

Actiegroep Farmers Defence Force probeerde afgelopen week het verbod van tafel te krijgen in een kort geding. Ze vonden dat een veiligheidsregio niet bevoegd zou zijn om een tractorverbod op te leggen. De rechtbank in Groningen was het daar niet mee eens en oordeelde dat de veiligheidsregio zo'n verbod wel mag opleggen.