Nieuws

Boeren voeren actie op Grote Markt

Tientallen boeren hebben donderdagavond actie gevoerd op de Grote Markt. De politie en de gemeente probeerden urenlang te voorkomen dat de boeren het centrum van de stad in konden rijden.


Leestijd: 1 minuut

Boeren voeren actie op Grote Markt
Boeren voeren actie op Grote Markt

De boeren zijn het niet eens met de voorgenomen veevoermaatregel van minister Carola Schouten van Landbouw. Die maatregel zorgt ervoor dat het vee minder krachtvoer met ruwe eiwitten mogen krijgen. Dat levert op korte termijn extra stikstofruimte op. Volgens de boeren komt echter het welzijn van de koeien in het gedrang. 

Omdat er donderdagavond nog een debat over de veevoermaatregel in de Tweede Kamer op de planning stond, werd op verschillende plekken in het land actie gevoerd door de boeren. Vanaf 20.00 uur arriveerden de eerste tractors in de stad. De politie en de gemeente probeerde de boeren bij het Emmaplein en de Bedumerweg tegen te houden. 

De boeren wilden echter graag het centrum in. Rond 22.00 uur was er volgens de gemeente geen houden meer aan en zo konden de boeren toch nog de Grote Markt op rijden. Het ging om zo’n vijftig tractors en voertuigen. 

Ook bij Groningen Airport Eelde werd actie gevoerd door zo’n vijftig boeren met hun tractors. Uiteindelijk reden zo’n twintig boeren rond middernacht zelfs de start- en landingsbaan op. Daarbij veroorzaakten ze schade.Even daarvoor waren vrij veel boeren van de Grote Markt alweer op weg naar huis.

De actie heeft weinig resultaat gehad. In het Tweede Kamerdebat liet minister Schouten weten vooralsnog vast te willen houden aan de actie. Wel moet ze haar plannen nog eens door laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Foto’s: Rieks Oijnhausen